Затварянето на “Брикел“ започва със спиране на държавните въглища

Затварянето на “Брикел“ започва със спиране на държавните въглища

Доставките на въглища за ТЕЦ “Брикел“ от Мини “Марица Изток“ ще бъдат преустановени на 20 октомври, съобщи в сряда министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Според предписанията на МОСВ предприятието на подсъдимия за укриване на данъци Христо Ковачки трябва да спре работа доброволно на 30 октомври, защото не отговаря на екологчните норми.

По думите на Караджова няма индикации, че “Брикел“ ще спази предписанието, затова се изготвя план за принудителното извеждане от работа на ТЕЦ-а.

В тази връзка във вторник Караджова е изпратила писмо до Министерство на икономиката и енергетиката, в което се настоява за спиране на доставките на въглища за централата на Ковачки от държавните мини.

“Брикел“ обаче получава суровина и от частни мини, повечето от които също са собственост на Ковачки. Така ако дружеството реши да не спазва предписанията на екоминистерството, може да продължи работа до намесата на районната екоинспекция. Тя трябва да разработи график за принудително спиране на централата, което ще отнеме около месец, при положение, че синдикатите и работниците не създават проблеми, а управата на дружеството окаже съдействие.

"Ако трябва, и с полиция ще отидем да спрем производството", закани се Караджова.

След затварянето на предприятието без работа ще останат 1200 души, а според синдикатите - 2000 души. “Независимо колко са, за нас това са живи човешки съдби“, каза още екоминистърът.

Тя поясни, че социалното министерство проучва приватизационния договор за “Брикел“ от 2004 г. и има ли в него клаузи за изплащане на обезщетения на служителите от страна на работодателя след преустановяване на работа. Отделно икономическото министерство търси възможности за включване на бъдещите безработни от “Брикел“ в програми за рекултивация в района на ТЕЦ-овете “Марица Изток“.

Караджова припомни, че през 2004 г. частната централа е предпочела да работи 20 хил. часа без да спазва еконормите, след което да преустановят дейността си, вместо да инвестира в очистващи инсталации. Срокът е изтекъл през юни т.г.

Ще запитам синдикалистите, които искат оставки и плашат с протести защо 6-7 години не се обърнаха към работодателя да направи инвестиции и да приведе завода в норми и да осигури работа на служителите, защо не обясниха на работниците какво предстои да се случи, каза Караджова.

“Заплахите на синдикатите са оправдание за бездействието им през последните 6 години“, заяви тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес