Затварят 12 каменовъглени мини в Полша заради коронавируса

Затварят 12 каменовъглени мини в Полша заради коронавируса

Дванайсет каменовъглени мини в Полша ще бъдат затворени от утре за срок от три седмици като мярка срещу разпространението на новия коронавирус сред миньорите, предадоха ДПА и Ройтерс.

Министърът на финансите Яцек Сашин съобщи днес, че работещите в тези мини ще получат пълно заплащане за периода на спиране на работа.

Преди отварянето наново на мините сред миньорите ще бъдат направени възможно най-голям брой проби за наличие на вируса, каза здравният министър Лукаш Шумовски.

Две от засегнатите от мярката мини са собственост на държавното дружество "Ястшембска спулка венглова", а останалите - на компанията "Полска група гурнича".

В събота в Полша бяха обявени 576 новозаразени, което е трети по размер брой от началото на пандемията, а в неделя - 575. Много от новите случаи са в минния регион Шльонск; от обявените днес 219 нови случая в страната 151 са там.

По данни на властите в Полша, която произвежда от въглища повече от половината си електричество, миньорите са близо 20 на сто от всички заразени с коронавируса в страната. А във въгледобивния район на юг има най-голям брой случаи.

В 38-милионна Полша към днешна дата има 26 561 заразени и 1157 починали от новия коронавирус.

От края на май страната разхлаби въведените в началото на март ограничителни мерки, като разреши събирания до 150 души. Освен това поляците вече не са длъжни да носят маски, но трябва да спазват разстояние от 2 метра помежду си.

Споделяне

Още от Коронавирус