Затварят болници и отделения, със същите пари ще лекуват повече болни

Затварят болници и отделения, със същите пари ще лекуват повече болни
Догодина парите за болнична помощ ще бъдат по-малко, недостигащите и в момента средства за раково болни и пациенти с редки болести се запазват, парите на здравната каса за лекарства се намаляват, а в здравеопазването започват реформи, продиктувани от липсата на средства. Включително и закриване на отделения и цели болници.

Всичко това стана ясно в четвъртък, когато здравният министър Божидар Нанев представи бюджета за здравеопазване през следващата година.

"Ясно е, че парите не са достатъчни, но правим опити в трудни условия за преформатиране на системата", каза Нанев. "Принудени сме да правим реформи заради липсата на средства, а това е можело да стане преди време в много по-благоприятни условия", посочи здравният министър. Той посочи, че предстои закриване и трансформиране на отделения и болници и прогнозира, че през първите шест месеца на следващата година този процес ще обхване 70-80 болници.

"Целта е, когато се дават пари за медицинска помощ, тя да се окаже на място, на което това ще се направи качествено", аргументира се Нанев.

В същото време болници са принудени да затворят заради дългове. В момента болничните задължения възлизат на 280 млн. лева като 52 млн. от тях са просрочени. Нанев съобщи, че болницата в Радомир е принудена да обяви несъстоятелност, тези в Кула и Трън също затварят врати. Болницата в Трън може да бъде преобразувана в хоспис, защото е подходяща за това.

Заради очакваното преобразуване на болници в хосписи се разработват 9 клинични пътеки за долекуване.

Здравното министерство е решено да не дава гратисен период и да закрие всички структури, поддържани сега без нужните специалисти и апаратура.

Това е и част от плана за икономии в условията на криза. Той предвижда по-малък брой хоспитализации заради намаления с над 200 млн. лева бюджет за болнична помощ през следващата година. За целта се предвижда договор с касата по определена клинична пътека да могат да сключват само лечебни заведения, които имат съответния специалист на основен трудов договор и могат да изпълняват клиничната пътека.

"Ще прекратим влизането в болница с диагнози, които не предполагат хоспитализация, и случаите, в които се отчита фиктивен прием на пациенти", коментира Нанев.

На фона на затварящи болници и отделения ще се разчита на по-адекватна спешна помощ. Това е и едно от малкото пера, за които има увеличаване на средствата за следващата година с около 30 млн. лева. Парите ще се използват за дооборудване на филиали за спешна помощ, закупуване на линейки и увеличаване заплатите на заетите в сферата с 10%.

Бюджетът за скъпоструващи лекарства за онкоболни и др. догодина отново ще е 169 млн. лева, въпреки че прогнозите са за нови 36 000 случая на злокачествени заболявания. "Парите за тези лекарства за съжаление не можем да увеличим. Това, което успяхме да направим е да ги запазим", каза здравният министър.

Здравните вноски на деца и пенсионери изобщо не отиват за лечение

Здравният министър направи признанието, че трансферите от републиканския бюджет за вноските на деца, военнослужещи и пенсионери на практика са "виртуални". "Бюджетът на НЗОК е част от консолидирания бюджет на държавата и тези трансфери винаги са били част от бюджета на НЗОК и част от консолидирания бюджет. И този резерв в БНБ е едновременно част и от бюджета на касата, и от консолидирания бюджет", посочи министърът.

"Тези пари не могат да бъдат изразходвани, защото нарушават консолидирания бюджет на държавата. Затова те продължават да бъдат до голяма степен виртуални", обясни Нанев и добави, че "никога досега не се е казвала истината, че тези трансфери досега са били на хартия".

"Те съществуват, за да крепят този баланс като математика", обобщи министърът.

През следващата година общият размер на предвидените в бюджета на НЗОК приходи и трансфери е 2.5 млрд. лв. От тях 1.5 млрд. лв. са от здравноосигурителни вноски и 941 млн. лв. – от трансфери за здравно осигуряване на деца и пенсионери. За здравноосигурителни плащания ще отидат 1.5 млрд. лв., или с 200 млн. лв. по-малко от 2009 г. Така за здраве ще бъдат похарчени наистина само парите, събрани от здравни вноски, но не и тези, които държавата би трябвало да дава за осигуровки.

Споделяне

Още по темата

Още от България