Затварят нощните заведения на закрито, без публика на стадионите

Забраняват тържествата над 30 души, при рязък скок на случаите са възможни още мерки

Затварят нощните заведения на закрито, без публика на стадионите

Здравният министър Кирил Ананиев обяви в четвъртък затягане на противоепидемичните мерки, след като беше преминат прага от 200 новозаразени с коронавирус за денонощие.

С нова негова заповед се въвеждат три забрани, считано от утре, 10 юли.

Всички колективни и индивидуални спортни състезания на открито и закрито ще са без публика.

Не се разрешават посещения в нощни заведения на закрито - дискотеки, барове, пиано барове, клубове. Те ще могат да функционират на открито при заетост 50% от капацитета при спазване на физическа дистанция от метър и половина.

Въвежда се и забрана за групови празненства над 30 души на открито и закрито – сватби, балове, кръщенета. Те ще могат да се провеждат до 30 души с дистанция и дезинфекция.

Затягането дойде след видеоконферентна среща между премиера Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, на която са обсъдили, че противоепидемичните мерки масово не се спазват. "Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки", коментира Борисов, който само преди ден каза, че е срещу затварянето заради пагубния ефект върху икономическия живот в страната.

Не са изключени и още мерки

Ананиев каза, че новите мерки се въвеждат заради повишената заболеваемост от последните седмици и очакването тази тенденция да продължи. Той допълни, че резултати от новите забрани се очакват най-малко след седмица, а те ще продължат да действат до второ нареждане. Ако има рязък скок на броя на вирусоносителите е възможно да се приемат и по-тежки мерки, но на този етап няма условия за това, коментира Ананиев.

"Гласувахме доверие на българските граждани, обществените и частни институции, за да може да се върнем към нормалния живот, но анализът ни за последните 10 дни показва, че броят на носителите премина критичната точка от 200 души. Както ви казах, това налага да възстановим някои от мерките", каза Ананиев.

"Не очакваме през следващите дни да спаднат новите случаи, даже може да има тенденция на ново увеличение. На тази база заедно с щаба предложихме на премиера и той прие да възстановим част от мерките, които се дискутират много сериозно в българското общество и в някои отношения имаме подкрепата на хората за тяхното възстановяване", посочи той. 

Болниците могат да поемат по-голямо натоварване

Ананиев увери, че въпреки че има увеличение в броя на вирусоносителите, в момента в болниците има хора, които спокойно могат да се лекуват и вкъщи.

"Нашата здравната система и болници са готови да поемат и по-голямо натоварване. Ние ще направим така, че хората, които могат да се лекуват вкъщи, да се лекуват вкъщи и да се освободи място за средно тежките и тежките случаи. В момента няма такъв проблем", каза той.

Засилен контрол в заведения и предприятия

Последните промени, включени в заповедта на Ананиев, са свързани със задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции. Така например Агенцията по храните трябва да засили контрола в заведенията за хранене и развлечение, а Инспекцията по труда – на работните места за спазването на противоепидемичните мерки.

Без PCR тестове на българските граници

Здравният министър обяви, че към момента България не обмисля реципрочни мерки спрямо влизащите у нас граждани от други страни да си правят PCR тестове за наличието на коронавирус. Ананиев се аргументира, че това не е нужно, тъй като трафикът е в посока Гърция, а не към България.

Областни управители се оплакаха на Борисов от погазване на мерките

Затягането на мерките бе оповестено след видеоконферентна среща между премиера Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители.

Областните управители са докладвали на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство за прилагане в закритите пространства.

Борисов: Дисциплината не е най-силното ни качество

"Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки", коментира Борисов, който само преди ден каза, че е срещу всякакво затваряне заради пагубния ефект върху икономическия живот в страната.

Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия.

"Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права", заяви в четвъртък Борисов.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус