Затварят всички кооперативни пазари и цветни борси

Женският пазар пръв беше закрит след масови проверки за спазване на меркитe

Затварят всички кооперативни пазари и цветни борси

Здравният министър издаде нова заповед в събота вечерта, с която се предвижда затваряне на всички кооперативни пазари и цветни борси в страната. По-рано столичната полиция затвори Женския пазар в София заради струпването на стотици хора в нарушение на противоепидемичните мерки. Заповедта влиза в сила от 12 април, но от 13 до 15 април се дава гратисен период за реализиране на продукция при строго спазване на мерките. След това забраната за работа на пазарите и цветните борси ще важи от 16 април до второ нареждане.

Гратисен период до 16 април

Със заповедта на здравния министър се дава възможност от 13 до 15 април включително търговците на кооперативните пазари и цветни борси да реализират своята продукция, в това число бързо развалящите се стоки, но при строго спазване на противоепидемичните мерки. Трябва да се спазва социална дистанция, висока лична хигиена, да се носят предпазни средства и да се прави дезинфекция. Освен това от МЗ напомняг на гражданите да спазват стриктно всички наложени досега ограничения за социална дистанция и излизане от дома при крайна необходимост.

Заповедта обаче допуска фермерските пазари да работят и да се предлагат храни от животински и неживотински произход съобразно действащото законодателство.

Със заповедта на здравния министър можете да се запознаете ТУК.

Полицията затвори Женския пазар  

По-рано столичната полиция затвори Женския пазар при масови проверки за спазването на противоепидемичните мерки. В събота хубавото време изкара много хора на пазар и разходка, а МВР и Столична община съобщиха, че започват масови проверки дали се спазват ограниченията за разходки в парковете и физическа дистанция.

След консултация със Столична община полицията затвори Женския пазар заради неспазване на мерките там. Въпреки че преди ден пазарът беше ограден и беше въведен пропускателен режим, струпването на хора там е продължило.

Oт вчера сергиите на Женския пазар са оградени, обособени са вход и изход и подобно на режима в големите вериги магазини се пропускат определен брой хора, а придвижването между сергиите става само в едната посока.
Пред входа на пазара се изви огромна опашка в събота и въпреки че повечето хора са с маски, дистанцията от два метра не се спазва. Служители на МВР предупреждаваха хората от високоговорителите на патрулната кола да спазват дистанция.
Въпреки въведените ограничения посетителите са били стотици.

Според продавачите въведеният режим представлява по-голяма опасност за хората, тъй като на опашката не се спазва нужната дистанция.

Масови проверки из столицата

По-рано полицията и Столична община предупредиха, че започват масови проверки в града за това дали хората спазват ограниченията за разходки в парка и дали спазват дистанция. 

От СДВР обявиха, че ще засилят проверките в столицата, за да няма нарушители. До момента са съставени 220 акта, а санкцията е 300 лв., вместо доскорошните 5000 лева. Всеки гражданин с глоба има право да я обжалва в съда.

"Започват засилени проверки за спазване на мерките за физическа дистанция в София", предупреди и кметът на столицата Йорданка Фандъкова в профила си във "Фейсбук".

Полицията ще контролира забраните за събиране на хора на едно място и за разходки в парковете и градските градини.

"Призовавам всеки, който трябва да излезе от вкъщи, да носи предпазна маска или шал. Борим се заедно с враг, който не виждаме, а пролетта и слънцето създават измамното усещане, че всичко е приключило. За съжаление, не е. Анализите на експертите показват, че следващите дни са изключително рискови", припомня Фандъкова. 

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че от утре – 12 април, носенето на маски на обществени места ще е задължително, в краен случай трябва да се ползва шал.

Полицията с акция за спазване на мерките в три столични квартала

Междувременно МВР започна мащабна акция в три столични квартала в петък вечерта, която ще продължи и в събота. Целта е да се направи проверка дали се спазват мерките за извънредното положение, които целят ограничаването на разпространението на коронавируса.

Под блокада временно ще останат кварталите "Христо Ботев", "Факултета" и част от "Орландовци", съобщи БНТ.

Хората ще бъдат пропускани през 60 пропускателин пункта - само тези, които отиват на работа или имат други уважителни причини.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?