Затвор до 6 г. за незаконен добив на подземни богатства предвиждат законови поправки

КРасимир Първанов и Жечо Станков (двамата вдясно) представят законовите поправки на гражданите от Перник

Незаконният добив на полезни изкопаеми да се наказва със затвор до 6 години и глоба до 20 хил. лв., предвиждат законови поправки, подготвени от Министерството на енерегетиката.

Промените, към които се пристъпва след незаконното копаене на въглища в Перник, довело до свлачища в центъра на града, бяха представени от зам.-министрите на енергетиката пред граждани от Перник и екоактивисти.

За инкриминирането на нелегалния добив на подземни богатства се говори от 2015 г., още при предишния мандат на правителството на ГЕРБ, но едва сега се вземат конкретни законодателни действия. Оправданието на ведомството за забавянето е предсрочното прекратяване на работата на предишния кабинет и на парламента.

Предстои подготвените от енергийното ведомство поправки в Наказателния кодекс (НК) да бъдат включени в общ проект за изменение на НК, който ще бъде разгледан от Народното събрание.

Същото наказание до 6 години затвори и санкция до 20 хил. лв. ще се налага и за този, който транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. При повторно нарушение, когато става въпрос за организирана група или престъпление в големи размери, наказанието се увеличава – до осем години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хил. лева, е записано в проекта.

Днес имаме подкрепата на много депутати в Народното събрание и се надявам текстовете да бъдат приети бързо, заяви пред перничани Жечо Станков, цитиран от пресцентъра на ведомството. Красимир Първанов допълни, че Министерството на енергетиката подкрепя искането на общината, която кандидатства пред фонда за бедствия и аварии за финансиране на укрепването на няколко къщи в Перник.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?