Затвор до 8 г. заплашва бивш началник на иракските ни рейнджъри

Затвор до 8 г. заплашва бивш началник на иракските ни рейнджъри

Бившият началник на втория български батальон в Ирак подп. Наско Люцканов, който бе арестуван на 28 септември с 400 белязани лева, дадени от кадрови войник от Пета шипченска бригада, за да бъде уреден на мисия в Афганистан, е с повдигнато обвинение за престъпление по служба по чл. 387 ал. 3 от Наказателния кодекс. Това съобщи в понеделник БТА, като се позова на подполковник Емил Ангелов, военен окръжен прокурор в Пловдив.

40-годишният подполковник Наско Люцканов в момента служи в щаба на бригадата, потвърди пред БТА генерал Венцеслав Младенов, командир на Пета шипченска бригада.

Пловдивският военен прокурор обясни, че срещу подполковника е образувано производство. Кадровият военнослужещ, дал парите, бил разпитан в присъствието на съдия. Люцканов не си признал и обяснил, че имал защитна версия, каза още подп. Ангелов.

Ако бъде признат за виновен, подп. Люцканов може да получи до 8 години затвор.

По искане на военната прокуратура военният съд е наложил на Люцканов постоянна мярка "задържане под стража", която може да бъде обжалвана пред Софийския военно-апелативен съд.

По случая се води разследване и се търсят други потърпевши, допълни Ангелов.

Странният арест на подполковника, около името на когото се шуми, откакто бе отзован от мисия в Ирак преди две и половина години, става дни, след като той предложил да разкаже пред медии как се искат подкупи в армията, за да бъдат уредени кадрови военнослужещи в задгранични мисии. Според столичен вестник подполковникът поискал хонорар от 1500 лева, за да разкаже пред национална медия за корупцията в армията и за това какви суми се дават от кадрови военнослужещи, за да бъдат включени в задгранични военни мисии.

Сделката обаче не станала, защото самият подполковник бил арестуван с белязаните пари, взети, за да уреди войник за следващата българска мисия в Афганистан.

Историята става още по-странна, защото военнослужещият, който уж дал подкупа на подполковника, и чието име е било разпространено в някои медии, изведнъж се оказа, че няма нищо общо със случая и никой никъде и никога не го е викал, за да дава каквито и да било показания.

Боян Маринов, кадровият войник от Пета шипченска бригада, който уж “дал” 400-те лева на подп. Люцканов, категорично отрече пред Дарик радио да са му искани или да е предлагал пари на подполковника, за да бъде включен в следващата българска мисия в Афганистан.

Редникът е възмутен, че името му се цитира в няколко издания, без да е питан или търсен. “Нямам нищо общо с този случай, не желая името ми да бъде забърквано в този скандал”, каза той и допълни, че не само медии, но и никой от военната част не го е търсил за този случай.

Боян Маринов е кадрови войник от три години в Пета бригада в Казанлък, но досега не е ходил на мисия. Той признава, че сега кандидатства за участие в следващата наша част в Афганистан.

Анонимни източници от ръководството на Пета механизирана шипченска бригада в Казанлък са съобщили пред Дарик още, че до момента в бригадата няма официална информация за случая “Люцканов”.

Подполковник Наско Люцканов замина като командир на втория български батальон в Ирак през януари 2004 г. Месец по-късно внезапно бе отзован без  обяснения и без самият той да бъде предизвестен, само с неясното обяснение, че не знаел английски, макар този факт да бе известен още като заминаваше. За отзоваването му не знаеше дори и прекият му командир в България, който определи версията с незнанието на езика като неправдоподобна.

В медиите изтекоха версии за напрежение в Ирак между Люцканов и полското командване, под шапката на което бе и българският батальон. Това също бе опровергано.

Както и всичко останало, свързано с армията, и случаят с отзоваването на подполковника потъна в мълчание, а впоследствие и в забвение.

Наско Люцканов продължи да критикува някои порядки в армията. През март тази година в медиите се появиха съобщения, че подполковникът опитал да се самоубие, като оставил писмо до тогавашния началник на Генералния щаб на армията Никола Колев, в което пишел за “мизерниците” и “некадърниците”, властващи в армията. Тези съобщения също бяха опровергани.

Самият Люцканов е семеен, жена му работи също в пета шипченска бригада. Семейството има и две деца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?