Затвор за неплатени осигуровки

Затвор за неплатени осигуровки

Неплащането на осигуровки от работодателите да се криминализира е обсъдил на първото си заседание новосъздаденият Консултативният съвет по пенсионна реформа, съобщи в четвъртък зам.-социалният министър Христина Митрева. Мярката ще бъде предложена на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Идеята е работодател, който не внася или укрива осигуровки да се наказва включително със затвор. Повече подробности за санкциите обаче не са обсъждани.

Неплащането на осигуровки вече бе криминализирано през 2000 година, но мярката е действала само три месеца, след което е отменена, тъй като Конституционният съд е обявил текстове от закона за противоконституционни. За трите месеца обаче събираемостта на вноските се е увеличила.

Периодично синдикатите повдигат въпроса неплащането на осигуровки да се криминализира, а последно идеята бе лансирана от главния прокурор Борис Велчев през април тази година. Според него няма пречка да бъде вкаран отново текст за криминализиране на невнасянето на осигуровки, стига да не се съдържат критикуваните от съда елементи.

Отменената разпоредба предвиждаше длъжностно лице, което разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени всички дължими задължителни осигурителни вноски, да се наказва с лишаване от свобода до три години, ако невнесеното е в големи размери.

Конституционният съд обаче сметна, че това противоречи на конституционното задължение на държавата да създава "условия за осъществяване" на правото на труд, което включва изплащането на трудово възнаграждение.

В мозъчния тръст към социалното министерство участват бившият управител на НОИ Йордан Христосков, бившите социални министри Иван Нейков и Лидия Шулева, работодатели, експерти и др. Целта на органа ще бъде да направи анализ на постигнатото от началото на пенсионната реформа и да начертае бъдещи дългосрочни мерки. Криминализирането на неплащането на осигуровки е именно една от тези мерки.

Митрева съобщи още, че с падането на тавана за новоотпуснатите пенсии от 1 януари догодина около 3 000 пенсионери ще получават над сегашния таван от 700 лева. Те обаче ще получават пенсии малко над 700 лева и единици може да вземат пенсии до 1000 лева, така че това няма да натовари много бюджета.

По първоначални разчети между 2.5 млн. и 5 млн. лева повече ще коства на бюджета изплащането на по-високи пенсии след падането на тавана. В момента 41 900 пенсионери получават максимума от 700 лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?