Затвор за обвиняемите по делото за убийството на Борис Немцов; поръчителят – неизвестен

Затвор за обвиняемите по делото за убийството на Борис Немцов; поръчителят – неизвестен

Петимата подсъдими по делото за убийството на руския политик Борис Немцов, признати миналия месец за виновни, бяха осъдени на различни срокове затвор от 11 до 20 години при строг режим, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.

Военният съдия Юрий Житников огласи, че прекият извършител на убийството Заур Дадаев ще лежи 20 години и ще заплати 100 хиляди рубли глоба. Четиримата му съучастници - Анзор Губашев, Шадид Губашев, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, бяха осъдени на съответно 19, 16, 14 и 11 години лишаване от свобода и глоби по 100 хиляди рубли. Дадаев и Ескерханов са лишени от военни звания и награди, а след излежаване на срока Дадаев ще бъде две години в режим на ограничена свобода, гласи съдебното решение на Московския окръжен военен съд, цитирано от ТАСС.

Защитата на подсъдимите обяви, че присъдите ще бъдат обжалвани.

Асошиейтед прес отбеляза, че прокуратурата е поискала Дадаев да бъде осъден на доживотен затвор. Засега не е известно защо съдът е наложил по-лека присъда на Дадаев, който е бивш офицер от службите за сигурност на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Съмишленици на Немцов критикуваха разследването, че не е разкрило поръчителя на престъплението и в частност, че не е проучило ролята на Кадиров в убийството, допълниха Ройтерс и ДПА.

Борис Немцов, който беше отявлен критик на президента Владимир Путин, бе застрелян на мост на река Москва близо до Кремъл броени дни преди голяма опозиционна демонстрация в руската столица. В навечерието на смъртта си Немцов каза, че ще огласи документи за намесата на руски военни в украинския конфликт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?