Затвор за офицер от Скотланд Ярд, опитал да изфабрикува дело

Един от най-високопоставените офицери от Скотланд Ярд беше осъден на четири години затвор за нападение и фалшив арест на човек, с когото имал личен спор за пари, съобщи Франс прес.

47-годишният Али Дизаеи, който има 24-годишна кариера в британската полиция, бе признат за виновен от съдебните заседатели в Кралския съд в Саутуорк за злаоупотреба със служебно положение и заблуждаване на правосъдието. След четириседмичен процес съдът постанови Дизаеи да лежи две години в затвора и две години условна присъда.

Съдията заяви, че целта на присъдата е да изпрати ясно послание, че полицейските служители, независимо от какъв ранг, не стоят над закона.

Дизаеи, който е от ирански произход, е президент на асоциацията NBPA, представляваща полицаите от етническите малцинства, и е обвинявал в миналато Скотланд Ярд в расизъм и системна дискриминация.

Той ще бъде уволнен за неподобаващо поведение.

След частна семейна вечеря в лондонски ресторант през юли 2008 г. той бил пресрещнат от Уаад ал Багдади, 24-годишен иракчанин, уебдизайнер, който си поискал закъснялото заплащане на работата му по личния уебсайт на полицая. В хода на последвалия спор Дизаеи нападнал младежа, извадил белезници, за да го арестува, и поискал помощ за задържане по спешната полицейска телефонна линия с твърдението,
че е жертва на нападение.

Според него младежът се опитал да го намушка с металния мундщук на наргиле, но това бе опровергано от съдебните лекари. Полицейски лекар свидетелства пред съда, че Дизаеи сам си причинил синините, които твърдял, че получил при спора.

Споделяне

Още от България