Затвор за оповестяване на тайна

До две години затвор заплашват всеки, който разпространи класифицирана информация без да му е известно, че тя е защитена от закона. Това е включено в пакета от 30 поправки на Наказателния кодекс, оповестени днес от вътрешния министър Георги Петканов. Промените, които правителството ще разгледа в четвъртък, бяха определени като належащи от премиера Симеон Сакскобургготски.

Нов раздел в кодекса описва като престъпление нерегламентирания достъп и разпространението на класифицираната информация. До 15 години затвор заплашват всеки, който с разгласяване на държавна тайна навреди на националната сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционния ред. Ако престъплението е извършено от длъжностно лице, наказанието ще е 20 години затвор.

За нерегламентиран достъп до защитена информация - държавна или служебна тайна, е предвиден затвор от 2 до 5 години. В случаите, когато някой разпространи държавна тайна без да му е известно, че тя е защитена от закона, той ще отговаря за престъпление, извършено по непредпазливост. Тогава наказанието е затвор до 2 години.

На въпроса дали това се отнася и до журналистите, министър Петканов заяви, че законът е за всички, които огласяват тайна информация.

Пред медиите вътрешният министър уточни, че не са редки случаите, при които от държавни органи, включително и от МВР, изтича класифицирана информация.

По-рано днес, по Би Ти Ви Петканов потвърди, че промените са провокирани и от разгласяването на МВР-доклади от депутати, които са имали право на достъп до информацията, но неправомерно са я направили публична.

Засилва се законодателно уредена полицейщина, смята Нели Куцкова

По повод дебата за контрола върху използването на специални разузнавателни средства, шефката на Софийския окръжен съд Нели Куцкова изрази опасение, че у нас се засилва една законодателно уредена полицейщина като даде за пример закона за достъп до класифицирана информация. Тя посочи, че дори по трудови дела на уволнени полицаи, служителите на МВР не се допускат да си прочетат досието. Това е абсолютно недопустимо от всяка една гледна точка на правовата държава, защото този полицай нямал право и нямал достъп до информация и тогава съдът ще заседава на тъмно и като няма доказателства ще възстановява полицаите независимо за какво са уволнени, каза Нели Куцкова.

Неотдавна шефката на Държавната комисия за защита на информацията Цвета Маркова обаче заяви, че в много ведомства се злоупотребява с поставянето на гриф "Секретно" върху документи. Повод бе засекретяването на съдебното решение, което отмени заповедта на НСС за изгонването на Майкъл Чорни.

Днес пък шефката на Софийския окръжен съд Нели Куцкова изрази опасение, че у нас се засилва една законодателно уредена полицейщина, като даде за пример именно закона за достъп до класифицирана информация.

За опасността новите текстове в Наказателния кодекс да се използват като затягане на кранчето за информация предупреди и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, сега зам.шеф на СДС. Като пример той посочи публикуването на стенограмата от заседанието на правителството при избора на консултанта "Краун ейджънтс", за която впоследствие бе заявено, че е служебна тайна. От стенограмата бе видно, че министрите са обсъждали как да прескочат закона, за да назначат по-бързо английската фирма за консултант на митниците.

Предложенията на Бойко Борисов са включени в проектозакона

Целта на поправките в Наказателния кодекс, които внася МВР, е да повишат ефективността на борбата с организираната престъпността, съобщи вътрешният министър Георги Петканов. Според него отдавна е назряла необходимостта от приемането на нови НК и НПК, но сега се внасяли най-наложителните промени, макар и да не решават генерално проблема с организираната престъпност.

Министърът каза още, че в предлаганите промени в НК, са намерили място част от идеите на главния секретар на МВР Бойко Борисов. Генералът многократно призоваваше за по-строги наказания за кражбите на коли, фалшифицирането на пари, използването на взривни вещества.

До 10 години затвор са предвидени при кражба на автомобил с цел рекет, съобщи министър Петканов. Толкова ще лежат и хората, които посредничат за връщането на краден автомобил. До 8 години затвор се наказва самото противозаконно отнемане на кола.

Приготвянето на взривове, за което настояваше ген. Борисов, вече е включено като престъпление в НК. То ще се наказва от 6 месеца до 2 години лишаване от свобода. Строги наказания са предвидени и за кражби на взривни вещества, оръжия и боеприпаси. Когато те са изнесени от поделения на МВР, отбраната и държавния резерв, се предвижда още по-голяма присъда.

Важно място в промените имали и текстовете, свързани с прането на пари. С предлаганите от МВР промени се предвижда инкриминирането на подготовката за "пране" на пари. За това отдавна настояват от НСБОП, защото от правосъдието се измъкваха хора, у които са намерени материали и машини за производство на пари, но не са открити отпечатани фалшиви банкноти.

Наказателната отговорност за приготовление за "изпиране" на пари ще бъде до 2 години лишаване от свобода и глоба от 5 000 до 10 000 лева. Към кръга на отговорните лица е предвидено да бъдат привлечени и тези, които подбуждат към "изпиране" на пари.

В НК има нови текстове и за документните престъпления. Предвидени са наказания за фалшифициране на документи за самоличност, дипломи, свидетелства за шофиране, които се нареждали сред престъпленията със завишена степен на опасност. Когато това се правило с цел имотна облага, наказанието ставало още по-тежко.

В поправките са включени и наказание за измамите в обменните бюра заради честите престъпления по Черноморието, които накърнявали имиджа на страната.

МВР предлага още и промени в чл. 242 от НК, свързан с контрабандната дейност. По думите на министър Петканов те са в две насоки - по-висока санкция за контрабанда с подправени документи и за контрабанда на взривни вещества, оръжие и боеприпаси.

Сред поправките в НК има е текстове, които са насочени срещу т.нар. "дървена мафия". Между 3 и 5 години затвор, поправителен труд и глоба до 20 хил. лева са наказанията за добив на дървесина без разрешително.

До 5 години затвор пък ще се дава за футболно хулиганство, съобщи още вътрешният министър. Досега в НК нямаше специален текст за спортно хулиганство, а бяха предвидени само до 2 години затвор за хулиганство по принцип. Отделно от това наказание МВР подготви и закон за футболното хулиганство, където са предвидени административни санкции, като глобата за псувни е до 500 лева.

Наказателният кодекс разширява използването на СРС-та

В Наказателния кодекс е предвидено и известно разширяване на използването на специалните разузнавателни средства, като са обхванати още няколко престъпления, каза министърът, но не назова кои са те.

Според информация от МВР, полицията ще може да подслушва граждани, които са заподозрени за икономически престъпления, повреждане или унищожаване на имущество - особено при увреждане на далекосъобщителната мрежа чрез кражба на кабели, както и на заподозрените в документни измами.

Специални разузнавателни средства ще продължат да бъдат прилагани и за разкриването на кражби, грабежи, присвоявания, изнудване, укриване на вещи, митнически и кредитни измами.

Изготвянето и приемането на нов закон за Специалните разузнавателни средства е необходимо, каза днес министърът пред Би Ти Ви. В закона трябва да има баланс между държавен и обществен интерес и защитата на правата на гражданите, трябва да се предвиди и по-широк граждански контрол при прилагането на СРС, добави още Петканов. Той заяви, че възможността да се използват специални разузнавателни средства без да има образувано следствено дело, не е премахната.

Според директора на НСС Иван Чобанов и главния секретар на МВР обаче след последните поправки в НПК е блокирана работата на контраразузнаването заради забраната да се подслушват хора, срещу които няма образувано следствено дело.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?