Затворен е ГКПП-Капитан Андреево, Хасковско пред воден режим

Затворен е ГКПП-Капитан Андреево,  Хасковско пред воден режим

Обстановката в страната остава трудна, на места критична заради обилните валежи през последните дни. Граничният пункт “Капитан Андреево” във вторник сутринта бе наводнен, като движението на леки и товарни автомобили през него е забранено.

Наводнението е в района на жп моста до пункта. Водата на него е около 50 см и продължава да се покачва.

Водата, която се оттича от валежите през изминалото денонощие, създава опасност и за двете гранични села Капитан Андреево и Генералово, както и за крайния квартал “Гебран” на Свиленград, съобщиха от Гражданска защита. Река Каламица край село Капитан Андреево е излязла от коритото си и е наводнила пътя. Водите на Марица също са прехвърлили дигите, а най-високото ниво на реката е край Харманли.

Екипи на ГЗ работят по извеждането на тежкотоварен камион, попаднал в канавка до жп моста до граничния пункт.

Нарушено е водоснабдяването на Хасково заради залети помпени станции край село Ябълково. Все още захранването към Хасково не е спряно, но количеството вода е на изчерпване и има опасност от воден режим в града.

Наводнени помпени станции има и край селата Малево, Вълче поле, Пъстрогор, Тополово, Бориславци и град Маджарово.

Водата в язовир "Ивайловград" прелива с 812 куб. метра в секунда. Скъсани  са два моста на река Банска. Преливат язовирите в димитровградските села Светлина, Горски извор, Странско и град Меричлери, предаде БТА.

В Димитровград се отводняват къщи, от които 11 са в квартал "Изток", 7 - в кв. "Марийно", 6 - в кв. "Черноконево". Четири къщи  са наводнени в димитровградското село Крум и една - в град Меричлери.

Бедственото положение в община Симеоновград все още не е отменено. Нивото на река Сазлийка в село Калугерово започва да спада. В общината са залети много земеделски земи, затворен е и пътят Симеоновград - село Троян.

Остава в сила и бедственото положение в три общини на Старозагорска област заради наводненията след обилните валежи. Това са  Раднево, Гълъбово и Опан.

Без ток в момента са две села в областта – Люляк и Змеево, а без вода - селата Михайлово, Воденичарово и Самуилово.

Работи се по отстраняване на повредите, заради които селищата са без електричество и вода. Проходът Шипка е отворен за движение, но товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета и с вериги. Остава все още затворен пътят Казанлък - Стара Загора заради преливане на река Мъглижка. Движението става по обходен маршрут - през село Ръжена.

Възстановено е електрозахранването в селищата, които останаха без ток след дъждовете и силния вятър, навсякъде в общината има вода.

Наложила се е евакуация на 35 души от ромския квартал “Мандрата”, както и на семейство в къмпинг “Нестинарка”. Взимат се мерки за настаняването на пострадалите от бедствието. Всички пътища в общината вече са отворени.

Язовирите продължават да преливат, но ситуацията е овладяна и обстановката се нормализира, уточни кметът на Царево.

 

Споделяне

Още от България