Затворена е незаконна фирма, разфасовала месо с изтичаща годност

Затворена е незаконна фирма, разфасовала месо с изтичаща годност

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е затворила предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит, което не е било регистрирано по Закона за храните и е използвало продукти с изтичащ рокн а годност, съобщиха в сряда от контролния орган.

Това се случва ден, след като в Плевен БАБХ откри над 40 тона месо с неясен произход и повече от 6 тона месо с изтекъл срок на годност, както и машини за преработка на месо н нелегален обект. Нерегистрираният цех е бил на фирма, която има един редовен преработвателен цех.

По неофициална информация на БНР между двата случая има връзка.

От предприятието в Луковит са иззети и са насочени за унищожаване близо 82.5 тона птичи продукти. Не е допуснато разпространението на продукция от предприятието за търгуване.

От БАБХ съобщиха, че хванатата в нарушения фирма е била променила дейността на предприятието си без разрешение на контролния орган. Проверката установила още, че в предприятието готовата продукция се съхранява неправилно, намерени са и храни от животински и неживотински произход, които не са разрешени като асортимент на предприятието.

На бизнес оператора са издадени актове за констатираните нарушения с максималните по закон финансови санкции. Продължава изпълнението на мерките по официален контрол в обекта.

Споделяне

Още от Бизнес