Затворена група във "Фейсбук" предупреждава за данъчни проверки на морето

Затворена група във "Фейсбук" предупреждава за данъчни проверки на морето

Затворена група във "Фейсбук", създадена от търговци по Черноморието, предупреждава участниците си за данъчни проверки. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

В социалната мрежа са публикувани и снимки на инспектори на НАП, направени по време на проверки, за да могат собствениците да се ориентират кои са служителите на приходната агенция. Групата е създадена от глобени от НАП, чиито магазини и ресторанти са били запечатани за данъчни нарушения.

До момента инспектори на НАП са извършили над 2 500 проверки в заведения и търговски обекти по Черноморието, при които са констатирани близо 170 нарушения, свързани с неиздаване на касов бон, установена разлика в касовата наличност и др. Приходната агенция извършва и съвместни проверки с МВР, като при контролните действия на обходните патрули са посетени над 740 обекта.

Проверките ще продължат до края на туристическия сезон, като основен акцент е отчитането на оборотите и издаване на касови бележки. Следи се и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Контролът се осъществява чрез контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на плащанията и отразяването им в касовата книга на обектите.

За пръв път през тази година неиздаването на касови бележки се санкционира освен с глоба, но и със запечатване на обекта, като до момента мярката е приложена спрямо 1200 търговци.

"Информацията в групата във "Фейсбук" няма да помогне на търговците при съпоставката на наличните пари в касата с отчетените на касовия апарат. Най-сигурният начин за предпазване от санкция е отчитането на оборота при всяка продажба", е коментирал Васил Панов, директор на дирекция "Контрол" в НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от България