Затворените кина: За нас помощ няма, искаме нулев ДДС

Това може да е краят, смятат киносалоните, сн. БГНЕС

Асоциацията на българските киносалони се оплака, че е единственият сектор, който не е получил финансова подкрепа за затварянето му в пандемията от коронавирус, а е загубил средно 90 процента от приходите си от март досега. В същото време този бизнес остава облагаем с 20 на сто данък върху добавената стойност, докато далеч по-малко пострадали сектори от икономиката получиха намалена ставка от 9 процента.

Поради тази причина сдружението настоява за нулев ДДС, за покриване на 80% от разходите за заплати и осигуровки на наетите лица за периода от март 2020 до юни 2021 г., за наеми, ток и други комунални услуги, както и да се наложи едногодишен мораториум върху кредитите (главница и лихва) на юридическите лица, наетите и самонаетите в киносалоните.

Това се посочва в писма до премиера Бойко Борисов и финансовия, социалния, икономическия, здравния министри и този на културата. От киносалоните заявяват, че не искат да се присъединяват към протестиращите, но индустрията им е сред най-потърпевшите от мерките срещу Covid-19 и без финансово подпомагане, при сегашното затваряне, ще се стигне до фалити на кинозали и най-вероятно този вид индустрия ще бъде отново съсипана.

От 23.30 часа на 27 ноември се забранява всякаква културно-развлекателна дейност, с изключение на театрите, които ще могат да продължат да работят при 30 процента запълняемост и спазване на дистанция и носене на маски. Аргументът на здравния министър Костадин Ангелов за това изключение бе, че зрителите стоят на местата си, не говорят и може да се контролира спазването на противоепидемичните мерки. Същото обаче важи и за киносалоните, но те ще трябва да затворят врати

От Асоциацията на българските киносалони се оплакват, че опитите им за среща с премиера са били безплодни, а от страна на министъра на културата Боил Банов са срещнали само празни обещания за разбиране, но фирмите реално не са получили никаква помощ от страна на държавата.

Сдружението е недоволно, че решенията както за затварянето, така и за отварянето се вземат хаотично, без време киносалоните да реагират и да могат да се подготвят адекватно и за двете ситуации.

"Ние не държим филми в гардеробите си вкъщи! Това е културен продукт, който грижливо и старателно се планира за разпространение и то с месеци наред. Едва в началото на юни единици кина успяха да отворят, а повечето в началото на юли. В резултат на целия хаос в държавата ние останахме без нови филмови заглавия в продължение на месеци, което доведе до спад в оборотите ни над 70%, дори през месеците септември и октомври", пише в писмото на заетите в този бранш.

"Изглежда, че България отново ще се присъедини към още един черен списък – на първата държава в ЕС, която не е реализирала нито една мярка за подкрепа на филмовата дистрибуция и киносалоните!!! Всички други държава в ЕС направиха нужното и предоставиха помощ на киносалоните и филморазпространителите... Киносалоните и дистрибуцията се възстановяват много трудно, дори и да ни бъде разрешено да работи, тъй като зависим от наличието на филми, а в тази несигурна ситуация такива няма", заявяват още от организацията. Тя обръща също така внимание, че нормата на печалба в културната индустрия е многократно по-ниска, отколкото в туризма, ресторантьорството или други сектори.

Относно исканата нулева ставка за ДДС за киносалоните се отбелязва, че всъщност само 50% от приходите от входни билети биха били с нулева ставка, тъй като разпространителите на филми са също регистрирани по ДДС и когато издадат фактура за дължимия наем на филм, върху тези 50% от приходите от билети се начислява ДДС. Причината е, че те заплащат сумите към американски и западноевропейски компании (в повечето случаи) и не приспадат данъчен кредит, а са нетен вносител на ДДС и то в големи размери. Т.е. намалението на ставката за ДДС ще доведе до намаление на приходите в бюджета едва с половината от ДДС-то, което в момента браншът генерира при ставка 20%, обяснява асоциацията.

Според нея нулевата ставка за ДДС върху кинобилети ще е в голяма помощ и за българските творци, защото ще получават по-голям дял от стойността на билетите, тъй като разпределението на приходите в индустрията е от нетната цена на билета.

"Като цяло решението за отмяна на ДДС върху билетите за кино ще направи инвестициите в киносалони по-привлекателни и ще позволи на повече предприемачи през настоящия труден период да инвестират в този особен сектор на икономиката, който при всички положения е повече култура, отколкото бизнес", аргументират още искането си от сдружението.

Според него подобно решение би довело и до спасяването на западащи и почти разрушени традиционни културни обекти и "създаването на повече културни центрове (особено в по-малките населени места) и повече млади хора, създаващи своя местна социална среда не само в чалготеките и казината".

Киносалоните обръщат внимание и на това, че техният бизнес от години е силно засегнат от  безконтролното филмово пиратство, а "държавата с десетилетия не предприема ефективни действия срещу него". "Комбинацията на двата фактора – пиратство и Covid кризата – се оказаха опустошителни за кината и сме изправени пред несигурното бъдеще за нашето съществуване", посочват още от асоциацията.

Киносалоните настояват също така в момента на пандемията да им бъдат опростени или спрени лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 и разсрочване на задължения към бюджета до юни 2021 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?