Затворих страницата с Първанов, като пратих Дянков с бяло знаме

Премиерът Бойко Борисов заяви в понеделник, че е "затворил страницата" в отношенията си с президента Георги Първанов и че "не е на ход". След среща с еврокомисаря Кристалина Георгиева Борисов каза, че "политиката е за време на избори" и няма да хаби енергия в спора с президента, тъй като енергията му е насочена в работата на правителството и решаването на заварените проблеми.

"Затворих страницата с това, че пратих министър Дянков на крака при президента, с развято бяло знаме. Аз не съм на ход, моят ход беше ясен и сега няма нужда да споря с президентството. Този казус бе приключен и всеки сам отговоря за своите действия", посочи Борисов.

В петък президентът даде пресконференция, на която определи като "нелепи" мотивите, с които се иска отстраняването му, и заяви, че "на ход е отсрещната сграда. "Тя трябва да прецени какъв ще бъде режимът на нашето взаимодействие", каза Първанов, сочейки сградата на Министерския съвет. Според него обаче "диалог под сатъра на импийчмънта не може да има".

"Парламентът и Конституционният съд са власти, които са над мен и ще чакаме резултатите от тях", коментира Борисов и добави, че с изказването си в петък президентът не е затворил "тази страница".

ГЕРБ поиска отстраняването на Първанов, след като той разпространи стенограмата от разговора си със Симеон Дянков на 5 март, без вицепремиерът да е бил уведомен и да е дал съгласието си за това.

Борисов обясни, че е направил своя ход по "един много ясен за обществото начин", като е казал на Дянков да отиде при Първанов и да затвори темата. По думите му тогава той се е помирил и повече от това не може да направи.

"Виновен, невиновен, няма нужда да споря сега с президентството. Той отиде и го направи точно така без нито едно изявление. Оттук нататък това не е мой проблем. Не считам за нужно да влизам повече в детайли, но и позицията на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която председателствах, бе категорично ясна.", заяви Борисов.

Премиерът отхвърли като "крайно неоснователни“ критиките на държавния глава към двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

"Защо нямаше коментар по отвличанията, за всички безобразия вършени в икономиката и финансите, защо нямаше подобни декларации, когато се правеха заменките за горите, когато са наливани милиони в АЕЦ "Белене"“, попита Борисов.

Той оцени високо работата на МВР и ДАНС и каза, че би приел критиките към икономическата и финансовата политика стига обаче да са били поднесени под друга форма.

"Ако започват с изречението: в БДЖ 20 години се наливат пари - няма никаква реформа, в здравеопазването 20 години се наливат пари - няма реформи, в енергийните проекти са крадени пари и Борисов, ти си виновен, че за седем месеца не цъфва държавата. Тогава щях да я приема тази критика", каза премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България