Затворнически власти прехвърлят Навални в болнично отделение за осъдени лица

Според съюзничка на опозиционера "едва ли ще има добри новини" за здравето на Навални

Алексей Навални

Руските затворнически власти решиха да прехвърлят в болнично отделение за затворници опозиционера Алексей Навални, който е в гладна стачка от около три седмици, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Лекарска комисия реши А. Навални да бъде прехвърлен в стационар на областната болница за осъдени лица на територията на Трета наказателна колония във Владимирска област, която е специализирана в динамичното наблюдение на подобни пациенти", съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

"Към настоящия момент здравословното състояние на А. Навални се оценява като удовлетворително, той всекидневно е преглеждан от лекар. Със съгласието на пациента му е назначена витаминна терапия", се казва в съобщението.

"Едва ли ще има добри новини" за здравето на Алексей Навални, заяви същевременно негова съюзничка, цитирана от Ройтерс.

На 31 март изтърпяващият присъда в наказателна колония критик на Кремъл обяви гладна стачка в знак на протест срещу, според него, отказа на затворническата управа да му осигури адекватно медицинско лечение въпреки острите болки в единия крак и гърба.

Пред радио "Ехото на Москва" Любов Собол каза днес, че сподвижниците на Навални се надяват да получат информация за здравословното му състояние към края на деня.

Съюзниците на руския опозиционер обявиха планове да организират в сряда протести, които се надяват да станат на най-масовите в съвременната история на страната. САЩ предупредиха, че Русия "ще си плати", ако Навални почине в затвора.

Руската полиция призова хората да не участват в протести в подкрепа на Навални

Руското министерство на вътрешните работи призова в понеделник населението да не участва в планирани за тази седмица протести в подкрепа на Навални, предаде Ройтерс.

"Всякакви агресивни действия на участници в неразрешени публични събирания, особено опити да се предизвикват сблъсъци с представители на правоохранителните органи, ще бъдат разглеждани като заплаха за обществената сигурност и незабавно пресечени", посочи министерството.

Кремъл определи като провокационни призивите за национални протести в подкрепа на Навални и заяви, че не ги приема.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, заяви пред репортери чрез видеоконферентна връзка, че неразрешени митинги в подкрепа на Навални ще бъдат разглеждани от властите като незаконни.

Песков каза, че не разполага с никакви сведения за здравословното състояние на критика на Кремъл. Президентът Владимир Путин не може да предприеме никакви действия, за да следи здравето на руските затворници, отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?