Затворник изчезна в Ловеч, зам.-министър успокои, че само се е "отклонил"

Беглецът е осъждан за блудства, но и мъже на улицата имали "такива мисли"

Рецидивист, изтърпяващ 13-годишна присъда за блудства и кражби в затворническото общежитие "Полигона" в Ловеч, изчезна около 10.30 часа в четвъртък по време на работа на външен неохраняван обект, съобщиха от правосъдното министерство.

48-годишният Борис Ангелов Иванов от Добрич вече е обявен за национално издирване, но засега не е открит, призна на извънреден брифинг заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Първоначално той "прекръсти" издирвания на Борислав, но впоследствие от МВР внесоха необходимото уточнение. За Проданов пък изглеждаше далеч по-важно да подчертае пред медиите, че Иванов не е бягал, а просто се е "отклонил""Не става въпрос за бягство от затвора, а за отклоняване от външен обект, на който няма охрана."

Зам.-министърът уточни още, че беглецът е бил преместен в общежитие от открит тип, което му дава право да работи на външни обекти, тъй като изтърпява наказанието си от 2011 г. и повече от половината от него вече е изтекло. По думите му в този момент общо 802-ма лишени от свобода работят на подобни неохранявани от властите места, като само в Белене те са 85-има.

"Въпросът въобще не опира до пропуски на надзорно-охранителната дейност. Тук става дума за принципен въпрос – доколко обществото би било готово да промени основни принципи в Наказателния кодекс (НК) от 1968 г., където на труда се гледа като основно средство за превъзпитание. И дали законодателят би решил да се ликвидира възможността лишените от свобода да работят. Тогава тези 800 души ще си седят зад мрежите и много трудно биха могли да се отклонят", коментира Проданов, уточнявайки, че той е привърженик на правото на затворниците да работят.

По думите на заместник правосъдния министър възможностите за труд вътре в затворите са "силно ограничени" заради особеностите на свободния пазар, които правят подобни производства неконкурентноспособни на останалите.

Попитан какво решение на проблема с работещите на външни обекти затворници вижда, Проданов отговори шеговито: "Ако успеем да култивираме в тях някаква любов към ръководителите на затворническата администрация и те да осъзнаят добре, че с тези свои отклонявания ни причиняват големи проблеми, може би ще го решим тоя проблем."

Встрани от шегата, зам.-министърът даде да се разбере, че няма как да се мисли в посока работещите извън затворите да бъдат охранявани, тъй като това би ангажирало огромен човешки ресурс. След което добави, че подобни "отклонявания" не били "нещо, което прекалено много трябва да ни учудва", защото "тези хора неслучайно са в местата за лишаване от свобода – имат проблеми със собствената идентичност".

Проданов демонстрира сериозен стремеж да убеди медиите, че в случая на става въпрос за бягство, подобно на убития в Ботевград Владимир Пелов и все още неоткриваемия Радослав Колев. И в опит да успокои обществото припомни, че при последните два случая на "отклонили" се затворници – в Пловдив и Пазарджик, те почти веднага са намерени от властите. Като обобщение, зам.-министърът посочи, че тези случаи не зачестявали, а дори напротив – ставали все по-редки.

В края на брифинга си Проданов дори отправи директна молба към медиите – да не представят случая твърде драматично, тъй като темата се преекспонирала прекалено. След като му бе обърнато внимание, че все пак става дума за рецидивист, осъждан за блудства, заместникът на правосъдния министър Цецка Цачева отново демонстрира лаконичното си чувство за хумор: "Знаете ли колко мъже вървят по улиците с такива мисли в главата?"

Споделяне

Още по темата

Още от България