Затворници убити при нападение в багдадски затвор

Двайсет и един затворници са убити при минометно нападение срещу затвор в Багдад, съобщиха американски военни.

Бригаден генерал Марк Кимит каза, че затворът е бил под контрола на коалицията, но не можа да уточни дали убитите са заподозрени в извършването на престъпления или в участие в съпротивата срещу САЩ, предаде АП.

Според предварителните данни 21 затворници са били убити и над 100 ранени, каза Кимит на пресконференция.

Двете гнезда на антикоалиционна съпротива - сунитската крепост Фалуджа и свещения за шиитите град Наджаф - са останали относително спокойни във вторник.

Оръжеен склад разбит във Фалуджа

Във Фалуджа американски морски пехотинци са разбили бунтовнически оръжеен склад. В същото време разговорите между американските сили и представители на гражданската власт в града за стабилизиране на ситуацията са близо до успешен завършек, предаде Си Ен Ен.

Оръжията са открити в понеделник, докато американските войници патрулирали в централната част на града.

След бруталното убийство на четирима американци във Фалуджа на 31 март, чиито обезобразени тела бяха влачени по улиците на града, американски морски пехотинци обсадиха града и предприеха масирана военна операция за омиротворяване на обстановката и залавяне на убийците.

Напредък в преговорите за вдигане на обсадата

Говорителят на коалиционната власт Дан Синър съобщи във вторник, че е постигнат напредък в преговорите за прекратяване на обсадата във Фалуджа.

Коалицията обяви, че споразумението с местните иракчани предвижда обсадата да бъде вдигната и офанзивата прекратена, ако бунтовниците предадат всички тежки оръжия.

"Ние говорихме с всички партии вчера и приемаме тези разговори много сериозно", каза Синър. Той добави, че коалицията настоява за мирно решение, но ако не бъде постигнат напредък, офанзивата ще бъде възобновена.

Една от точките на споразумението между коалицията и иракските представители предвижда преустройство на съдебната система във Фалуджа, така че иракчаните да могат да разследват и наказват криминални деяния.

Относително спокойствие в Наджаф

Другият център на антикоалиционната въоръжена съпротива - Наджаф - също беше относително спокоен, каза ген. Кимит. Американските войски остават на позиции в околностите на града, който е под контрола на милицията на радикалния шиитски водач Моктада Садр.

Неговите привърженици се разбунтуваха срещу коалицията преди две седмици заради затварянето на техен вестник и ареста на заместник на Садр, във връзка с убийството на друг шиитски свещеник миналата година.

Коалицията иска да залови или убие Садр, който е издирван за същото убийство.

Си Ен Ен съобщи, че на фона на насилието в Ирак от последните седмици, в САЩ се засилват обществените настроения за изпращане на допълнителни американски войски в Ирак. Две трети от анкетираните през почивните дни са подкрепили такова решение, докато преди две седмици на това мнение са били 20%, а през януари - 11% от запитаните.

В същото време обаче 39% са против изпращането на още войски.

Независимо от ожесточените боеве, е намалял броят на американците, според които техните войски трябва да се изтеглят от Ирак. Това мнение споделят 37% от запитаните, докато в началото на април те са били 46 на сто.

Споделяне

Още от Свят