Затворници в Гуантанамо изтезавани с метъл и музика от детски предавания

Коалиция от музиканти, сред които групите "Пърл джем" и "Ар И Ем" отправи официално искане към американските власти да разкрият дали техни произведения са използвани за изтезаване на затворници в центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо, пише лондонският вестник "Таймс", цитиран от БТА.

Бивши затворници от "Гуантанамо" твърдят, че в продължение на месеци са били подлагани на тормоз, като им е била пускана музика с изключително високи децибели - практика, забранена от Конвенцията на ООН против изтезанията, но не и от правилника на американската армия.

Музикантите отправиха своите искания по силата на закона за защита на информацията.

Доказателства, събрани от правозащитни организации, разкриват, че списъкът с песни, използвани за тормоз над затворниците, включвал най-разнообразни произведения - от "F*** You God" на дет-метъл групата "Диисайд" до най-често пусканата на обитателите на затвора песен "I Love You" на лилавия динозавър Барни от детско телевизионно шоу. Затворници казали, че музикалният тормоз бил една от най-неприятните форми на мъчение, на които били подлагани.

Том Морело, китаристът на "Рейдж агенст дъ машийн", чиято песен "Killing in the Name of" също била използвана за мъчения, заяви: "Фактът, че музика, за чието създаване съм помогнал, е била използвана за посегателство срещу човечността, ме отвращава".

След атентатите от 11 септември използването на силна музика се превърна в широка практика първо в печално известния затвор "Абу Гариб" в Багдад, в който иракски затворници бяха измъчвани от американски военни. Хадж Али, човекът с качулката от изтеклите в медиите снимки на издевателствата, разказва, че е бил подлаган на музикален тормоз при толкова високи децибели, че имал чувството, че главата му ще експлодира.

В затвора в Гуантанамо често била пускана песента "Enter Sandman" на "Металика", а "We Are the Champions" на "Куин" била любима на американските надзиратели в затвора Кемп Крупър в Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?