Затяга се контролът върху притежаването на оръжия

Затяга се контролът върху притежаването на оръжия

Правителството прие в сряда промени в Закона за оръжията и боеприпасите, с които се дава срок от една година за притежателите на газови пистолети и на въздушни пушки да ги регистрират в районните управления на МВР. Срокът започва да тече след приемането на закона от Народното събрание и публикуването му в Държавен вестник.

Въпреки въвеждането на новите режими, притежателите на неогнестрелни оръжия няма да бъдат задължавани да си изваждат разрешителни, а ще трябва единствено да уведомят полицията, че ги притежават. Срокът от една година ще важи само за хората, които са си купили подобно оръжие преди влизането в сила на закона. За тези, които тепърва ще пазарят такива артикули, срокът е една седмица.

При неспазването на нормите глобата е 2000 лева или имуществената санкция от 10 000 лева.

Промените засягат и режима за използване на пиротехнически изделия. За тяхното използване ще се иска специално разрешително от МВР. Нормата няма да важи само за изделия с най-ниска степен на опасност.

Вътрешното министерство се задължава да изгради специален регистър, в който да събере пълната информация за собствениците на оръжия и търговците на взривни вещества и пиротехнически изделия. МВР ще може да предоставя тази информация при поискване и от властите на другите страни членки на ЕС.

Законът за оръжията и боеприпасите въвежда разрешителен режим още за производството и търговия с тези стоки. МВР ще издава безсрочни разрешителни за производителите, а за търговците разрешителните ще важат 5 години. Те ще трябва да уведомяват министерството при всяка реализирана продажба. Оръжията трябва да бъдат с уникални маркировки.

Продажбата и производството на оръжия и боеприпаси без съответните разрешителни ще се инкриминира, съобщиха още от правителството.

Споделяне

Още от България