Затяга се приемът по болест в детските градини в София

За подготвителните групи в училищата също ще се кандидатства онлайн

Затяга се приемът по болест в детските градини в София

Затягане на приема по болест в детските градини и подготвителните групи в училищата в София предлага Столичната община. Идеята е да се ограничи броят на децата с хронични заболявания, които могат да бъдат приети в детските градини и подготвителните групи към училищата в София предлага общината. Специални комисии ще отговарят за приема на малчугани по болест. Въвежда се и задължителна бройка за деца със специални образователни потребности във всяка група.

Публична тайна, че заради недостига на места в детските градини и яслите или в по-предпочитани учебни заведения, родители прибягват до фиктивни протоколи за хронични заболявания, за да запишат децата си.

Кандидатстването за столичните градини ще остане електронно и ще се прави по досега действащите критерии, но отпада възможността образователните институции да определят допълнителни условия за прием. Освен това правилата ще важат и за подготвителните групи в общинските училища, които също ще влязат в специалната онлайн система. Така кандидатстването за тях също ще е електронно, а не на място в училището.

Измененията са записани в проект на нова наредба за прием в детските градини и подготвителните групи в училищата в София, публикуван за обществено обсъждане. Те се правят, след като в последните седмици отново се заговори за записване на деца в градините по "втория начин" и най-често чрез използването на възможността за преференции за хронични заболявания.

Според данни на инициативния комитет "За качествена и иновативна образователна система", изнесени в репортаж на бТВ, в някои образователни институции са записани по 150 деца над обявените през електронната система бройки. Освен това имена на деца, които съвсем наскоро са приети в групите, вече фигурират в списъците на посещаващите градините.

Инициативният комитет направи петиция за проверка на приема в градините и предложи промени, сред които да се направи списък с хронични заболявания, които дават възможност за прием извън електронната система, или пък включването на децата със заболявания и специални образователни потребности в общото класиране, но с възможност за повече точки. Срещу втората идея се обявиха от Националната асоциация на ресурсните учители, според която това създава риск деца с хронични заболявания и специални образователни потребности да останат извън предучилищното образование.

Според Столичната община установените от инициативния комитет разминавания са резултат на грешка и нито един от сигналите за нерегламентиран прием не е потвърден.

Нови правила

Според новата наредба за прием в подготвителните групи в училищата за следващата учебна година ще се кандидатства онлайн. Сега електронният прием важи за детските градини и яслите, а записването в училищата става на място. Кандидатстването и за градините, и за подготвителните групи в училищата вече ще е само през Информационна система за обслужване на детските заведения.

В нея родителите правят регистрации на децата, подават информация за това дали отговарят на различните критерии за присъждане на точки в класирането, подреждат образователните институции според това кои са по-желани, а системата смята общия резултат и класира децата. Информацията за обявените от директорите свободни места, за класираните и записани е публична.

Според измененията малчуганите с хронични заболявания или специални образователни потребности ще продължат да се приемат на място в детските градини и извън общото класиране. Ограничава се обаче броят на децата, които могат да бъдат приети по този начин. В момента записаните заради заболяване може да са максимум 10 за всяка група. Сега общината предлага задължително да има 3 места за деца със специални образователни потребности (аутизъм, Синдром на Даун, церебрална парализа и др.) и до 5 за такива с хронични заболявания.

Приемът на малчуганите с хронични заболявания вече ще се прави след разглеждане на документите от специална комисия към всяка градина или училище. В нея ще влизат медицински специалист от образователната институция, представител на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, представител на обществения съвет към градината или училището и при необходимост - специалист от Регионалната здравна инспекция. Сега записването се прави само от директора.

Директорите ще са длъжни да посочват в публичната информационна система броя на децата, приети по болест. Информацията трябва да се актуализира своевременно.

В новата наредба е записано още, че имената на класираните деца за всяка група в детска градина или училище вече няма да се публикуват. Ще се публикуват само инициалите им и специален идентификационен номер.

Критериите за общия прием в градините, както и точките, които се дават за тях, остават без промяна. Разликата е, че те ще важат и за подготвителните групи в училищата. Както и досега, с предимство ще са децата, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес в Столичната община, в административния район на градината или училището, с родители, които работят, или които учат в университет в София. Бонус ще има за децата от самостоятелни ясли или такива, посещавали почасова организация в градината.

Допълнителни 3 точки ще се дават за първо желание, 2 - за второ и 1 - за трето, както и сега.

Отпада възможността директорите на детските градини да определят допълнителни критерии за прием като месторабота на поне един от родителите в района на образователната институция или пък родител, който работи в друга общинска градина или училище, или в здравно заведение на територията на София.

Както и досега, ако за едно място има повече от едно дете с еднакъв брой точки, ще се тегли жребий кой да бъде приет.

Несвършена работа

Въпреки публикуваните идеи за затягане на правилата за прием на деца с хронични заболявания, от Столичната община отричат те да са предпоставка за регламентиран прием.

Фактът, че едни и същи деца едновременно са в списъците на чакащите за детски градини и в тези на току-що класираните и вече посещаващи заведенията, не говори за схема за прием "по втория начин", заяви пред бТВ зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов. Според него в случая някой директор е забравил да актуализира електронната система, а за установяване на такова нарушение се налагали дисциплинарни наказания. Чобанов обясни, че през годините са правени много проверки и много директори са наказани.

"Създаде се едно много сериозно заблуждение относно начина за приемане на деца в детските градини. Дълбоко ни тревожи демонизирането на цялата система за прием. Говори се за схеми, без да има доказателства и факти", заяви Чобанов.

Според него всички деца, за които в репортажите на бТВ се изнасят данни, че са класирани съвсем скоро при положение, че вече посещават съответната градина, са приети по правилата. Единственият начин да се провери дали едно дете е прието редовно, или не е да се отиде на място и в момента се правят проверки на всички сигнали, получени от граждани, обясни Чобанов. Той добави, че при съмнения в истинността на диагнозата за хронично заболяване се подава сигнал в Районната здравна инспекция. Направените до момента проверки обаче не са потвърдили измами.

Според инициативния комитет "За качествена и иновативна образователна система" трябва да има списък със заболявания, които дават предимство, и от него да бъдат изключени по-леки диагнози като хроничен ринит или атопичен дерматит. Другият вариант е тези деца да кандидатстват с всички останали, но да получават допълнителни точки заради болестта си.

Против радикални промени

Против включването на децата със заболявания в общото класиране се обявиха от Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ).

"Децата със специални образователни потребности и хронични заболявания срещат редица затруднения при тяхната адаптация и обучение, което изисква предварителна внимателна оценка на общообразователната среда. Това може да включва комплекс от дейности, включително предварително опознаване на детските учители, обучение на персонала, осигуряване на помощник на учителя и др. В тази връзка е неприемливо да се очаква, че тези деца трябва задължително да участват при извършването на автоматично класиране от информационната система на Столична община", смятат от там.

От асоциацията допълват, че всяка детска градина трябва да планира предварително места за такива деца. "В тази посока са и законодателните изисквания свързани с това, че детските градини и училищата не могат да отказват прием и обучение на деца и ученици със специални образователни потребности", пише в становището.

По тяхна информация децата с хронични болести и специални образователни потребности в софийските детски градини са над 600. "Не може чрез какъвто и да е софтуер да се ограничава техният достъп до образование", смятат от организацията и допълват, че често приемът на тези деца е "изключително сложен" и те биват отхвърлени от директорите.

Споделяне

Още по темата

Още от България