Затяга се възелът около реализацията на АЕЦ “Белене“

Затяга се възелът около реализацията на АЕЦ “Белене“

Има някои разминавания в графика за изграждането на АЕЦ “Белене“ и е възможно строежът да бъде забавен и оскъпен заради проблемите с финансирането. Това съобщиха от компанията “Уорли Парсънс“, архитект-инженер на проекта, която представи в сряда моментната фаза на развитие на проекта.

Оттам обаче не пожелаха да се ангажират с никакви прогнози за изместване на фиксираните срокове за пускане в експлоатация на двата блока – средата на 2013 г. за първия реактор и година по-късно за втория, както и с колко ще се увеличи стойността на проекта. Цената на произвежданата от централата електроенергия също няма да остане обявената при сключването на договора 4 евроцента на киловат, а вероятно ще е с евроцент повече.

Засега забавянето не било критично

Имай дейности, които са забавени, но те не са от тези с критично влияние върху реализацията на проекта, съобщи пред журналисти старши вицепрезидентът на “Парсънс“ Джурица Танкосич. Графикът за основното оборудване обаче върви нормално и реално в следващите две години ще стане ясно дали и с колко ще се забави проектът, уточни той. По думите му и изоставането в графика и оскъпяването са нормални за толкова големи инфраструктурни проекти.

Договорът за строежа, сключен с руския изпълнител “Атомстройекспорт“ (АСЕ), е за 3.997 млрд. евро, но още миналата година от НЕК признаха, че вероятно цената ще се окаже с 20 на сто по-висока. АСЕ пък поиска преизчисляването на стойността да става по различни индекси за отделните участници в проекта.

Индексацията ясна до август

Как точно ще се променят цените по проекта, ще стане ясно при подписването на основния договор между НЕК, германската компания RWE, която бе избрана за съакционер в проекта с 49 на сто, и изпълнителя АСЕ, каза още представителят на архитект-инженера. Контрактът е трябвало да стане факт до края на април, но са изникнали нови въпроси за уреждане и сега се очаква да се парафира до три месеца, допълни той.

Ще важат показателите на Евростат за 27-те страни членки, а не както руската компания претендираше за прилагане на показателите за руската инфлация за нейния обем работа, уточни Танкосич.

Дори и при оскъпяване на стойността на изграждане и съответно на цената на произвеждания ток обаче АЕЦ “Белене“ щяла да бъде много по-евтина от идентични проекти, договорени в Европа, Русия, Африка и дори САЩ, защото руснаците на практика са дали на България два пъти по-ниска цена, съпоставила с други подобни ядрени проекти, коментира Танкосич. По думите му тази конкурентност ще се запази, защото като цяло тенденцията е за ръст на цените на електроенергията в световен мащаб.

Според него токът от бъдещата АЕЦ “Белене“ пак ще е най-евтин, съпоставен с цената на другите видове електропроизводства в България. Отделно ще спестят над 1 млрд. т въглеродни емисии за 60-годишния срок на експлоатация, което ще предпази България от плащане на глоби за замърсяване на атмосферния въздух, посочиха от “Парсънс“.

Държавата да намери пари възможно най-бързо

Танкосич препоръча на България да намери възможно най-бързо финансиране за проекта, за да не се оскъпява много строежът.

По думите му един от вариантите е да се даде по-голям дял на немския акционер, който има възможностите да осигури финансиране. RWE обаче продължават да търсят компания, с която да си поделят риска от участието си в българския ядрен проект, след като белгийската “Електрабел“ се отказа да се включи в дела от 49 на сто.

Друг вариант остава вземането на заем от Русия, какъвто се дискутира усилено през последните седмици. Според Танкосич не е необходимо на всяка цена да се вземат държавни гаранции за отпускането на такъв заем, а може това да стане с корпоративни гаранции от страна на НЕК и RWE.

Преди седмица Галина Тошева, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, собственик на НЕК, съобщи, че от Министерството на финансите вече е поискано за 2010 г. да се предвидят допълнителни държавни гаранции, освен заложените за тази година 600 млн. евро.

Според представителя на “Парсънс“ не е необходимо на всяка цена да се прибягва до държавни гаранции, тъй като единият от вариантите за руския заем е той да се даде директно на изпълнителя АСЕ и при това положение руската компания сама си гарантира кредита. Такава възможност била изискана от страна на НЕК още при подаването на офертите и тя била предвидена както от АСЕ, така и от другия претендент да строи централата – чешкият “Шкода Алианс“, чиято оферта обаче остана втора след руската.

Остава и вариантът структуриращата финансирането банка БНП Париба да осигури синдикиран заем, като в крайна сметка всичко зависи от условията и цената на кредитирането. Едно е да се извадят накуп всички пари и да се платят материали и компоненти по действащите им в момента цени, друго е да се погасява с кредит, но нямаме кристална топка, за да видим как ще се стекат обстоятелствата, каза още Танкосич.

Крайното решение за финансирането ще е на НЕК и на българското правителство, като целта е да се запази постигнатата ниска цена на проекта, каза още Танкосич.

България остава на опашката като енергиен фактор, ако замрази проекта

"Категорично не мога да приема претенциите и твърденията на някои политически сили – обектът АЕЦ "Белене" да бъде замразен", коментира в същото време президентът Георги Първанов. По думите му, ако това стане, други страни вече ще построят своите атомни централи.

"Тогава България ще остане на опашката на държавите, претендиращи за сериозен енергиен фактор", коментира той. Държавният глава заяви, че трябва да продължи търсенето на възможности за финансиране, като руската страна не бива да бъде изключвана.

Ден по-рано обаче стана ясно, че Русия е изхарчила заделените в бюджета ѝ 3.8 млрд. евро за проекта, които бяха обявени от руския премиер Владимир Путин в началото на 2008 г. при подписването на договора за АЕЦ “Белене“ между АСЕ и НЕК. Във вторник, след срещата с българския си колега Сергей Станишев, Путин заяви, че парите са пренасочени за други разходи на Русия, но ще се потърсят нови варианти.

Това отново означава, че не се очаква скорошна развръзка с осигуряването на пари за текущите плащания по проекта. НЕК изхарчи отпуснатия от БНП Париба заем от 250 млн. евро и вече ползва от отпуснатите от бюджета като увеличение на капитала 400 млн. лв.

"Кредитирането на АЕЦ "Белене" не е лесна задача, трудно е да се намери заем за толкова значим и голям проект, какъвто е втората ядрена централа. Затова допринася и действащата финансова и икономическа криза", каза още Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?