Затягане на достъпа до Търговския регистър, облекчена процедура за вписване

Затягане на достъпа до Търговския регистър, облекчена процедура за вписване
Достъп само с "индивидуален код” до Търговския регистър и контролирана работа с него предвиждат законодателни предложения, представени на кръгла маса във вторник в парламента. На срещата присъстваха представители на управляващото мнозинство, на правосъдното министерство, както и неправителствени организации. Предложенията за промяна на закона за Търговския регистър, който бе приет през 2006 г. и който заработи с редица перипетии и отлагания, са изготвени по поръчка на Американската търговска камара.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който участва в дискусията, коментира пред репортери идеята за въвеждането на индивидуален код за влизане в регистъра. На въпрос на Mediapool дали това няма да ограничи достъпа до него, Дянков отговори: "Доколкото разбирам, това са предложения на неправителствени организации и бизнес асоциации. Тепърва предстои дебат в правната комисия и той винаги е свързан с това какъв е балансът между повече информация и защита в случая на лични данни”.

По думите му такъв дебат е воден в много други европейски държави при въвеждането на единен регистър за фирмите и е постигнат баланс.

"Няма да стигнем до крайността внезапно да слагаме електронни подписи и да е много трудно да се взимат данните”, обеща Дянков. И допълни: "По-хубаво е да има повече прозрачност, както за бизнеса, така и за държавата”.

Пред участниците в дискусията министърът заяви, че таксите при регистрация на фирмите и дружествата като цяло трябва да се съотнесат с разходите по това. "Колкото по-евтино, толкова по-добре”, посочи той. По думите му в поправките трябва да залегне и по-добра защита на имената на фирмите, както на българските, така и на чуждите.

Сред другите предложения за законодателни изменения, предложени от неправителствените организации, са търговците, подали заявления за регистрация, да доплащат 30 на сто от първоначалната такса, ако се налага да отстранят пропуски в документите.

Сега при отказ за регистрация, заявителят трябва да плати отново пълната такса, ако иска да бъде вписан в регистъра, след отстраняване на грешките и пропуските.

В момента първоначалната регистрация на дружество с ограничена отговорност струва 160 лв., а за акционерно дружество - 460 лв.

Предлага се също въвеждане на 14-дневен срок за отмяна на отказ за регистрация.

Друга идея е прокурист на фирмата или пълномощник с нотариално заверено пълномощно да се явява в качеството на заявител, за да регистрира дружество. Сегашната практика изключваше подобна възможност.

За първи път се предвижда и завеждането на съдебен иск за защита срещу недобросъвестно заявени сходни наименования на фирми.

Предлага се също да се определят минимални критерии за това какво е заблуждаващо сходство в наименованията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес