Затягат мерките при над 200 заразени с Covid-19 дневно

Първо ще бъдат забранени нощните заведения, публиката на мачове и масовите сбирки на закрито

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев откри в УМБАЛ "Св. Иван Рилски“ нов ядрено-магнитен резонанс от висок клас, сн. БГНЕС

Ако броят на новозаразените с коронавирус надскочи 200 души за денонощие за по-продължителен период от време, част от по-строгите противоепидемични мерки ще бъдат върнати. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев във вторник. Анонсът идва на фона на 174 нови случая за изминалото денонощие, като прогнозите на някои експерти са, че при този темп на нарастване още през тази седмица в някой от дните новите случаи може да надхвърли 200. Засега не е ясно колко дни с над 200 случая трябва да има за затягане на мерките.

"Засега не предвиждаме нови мерки, но това не означава, че не наблюдаваме процеса. Ако той ескалира, сме готови във всеки един момент да предприемем необходимите мерки. Трябва да спазваме дисциплината, дистанцията, да носим маските. Засилили сме контрола в цялата страна, защото явно без контрол няма да мине ", коментира Ананиев.

Той уточни, че ескалация ще настъпи, когато броят на новозаразените надскочи 200 души дневно и то за по-продължителен период от време. Според оценките на болнични директори при над 300 случая дневно капацитетът на болниците за лечение на пациенти с коронавирус ще се запълни.

"Няма дефиниция за ескалиране в нито една държава, но според мен, преминавайки границата от 200 души, е сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, които прилагахме доскоро", заяви Ананиев.

Първо забраняват нощните заведения, публиката на мачове и сбирки на закрито

По-късно главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев поясни пред бТВ, че при над 200 нови случая на ден е възможно оперативният щаб да затегне мерките в три направления: затваряне на нощни заведения на закрито; да спре публиката на футболни мачове и големи спортни събития, да ограничи масовите мероприятия над определен брой хора на закрито като тържества, политически прояви и др.

"Първо това са прояви от всякакъв характер - социален, политически, семеен, много хора – 40-50 души се събират на затворено пространствo, на тези места човек отива лежерен. Другите прояви са спортните събития- мачовете, там мерките не се спазват... На трето място са нощните заведения, където е назакрито и човек прави по-близки контакти. Тези три места са с най-висок риск", коментира Кунчев. Затова те ще бъдат първите, върху които ще се наложат ограничения.

Той отново каза, че препоръката е мерките да се взимат по места от общините на базата на актуалната обстановка , но това не изключва ии мерките на национално ниво. 

В готовност за разкриване на още Covid-отделения

Ананиев съобщи още, че при достигане на капацитета на деветте столични болници, които приемат пациенти с коронавирус, останалите лечебни заведения имат създадена организация и готовност за откриване на Covid отделения.

По-рано сутринта отново се е провела работна среща на Националния оперативен щаб срещу коронавируса при премиера Бойко Борисов.

Борисов е разпоредил на здравния министър и на Националния оперативен щаб да продължат усилията за укрепване на болниците.

Ананиев му е докладвал, че вече са дадени указания на областните оперативни щабове и Регионалните здравни инспекции да засилят текущия контрол на разпоредените мерки.

174 нови случая, 86 в София

За изминалото денонощие бяха регистрирани нови 174 случая на коронавирус у нас и рекордните 86 случая в София при направени общо за страната 2 775 PCR теста.

Ананиев коментира, че съпоставимо с другите областни градове, случаите на коронавирус в София не са пик, но все пак го притесняват. "И един човек да е, министърът на здравеопазването винаги се притеснява", каза той.

Във Варна новите случаи са 17, в Пловдив 13, а в Стара Загора – 9.

През последното денонощие са починали четирима души - жена на 61 г. с пневмония, за която няма информация за съпътстващи заболявания, мъж на 53 г. с пневмония, за когото няма информация за съпътстващи заболявания, мъж на 76 г. с хронично бъбречно и сърдечно заболяване, мъж на 64 г. с диабет, бъбречно и сърдечно заболяване. Така общият брой на починалите с коронавирус става 250.

Общо 470 пациенти с коронавирус са в болница, от които 29 са в интензивни отделения. Излекуваните за последните 24 часа са 85 души.

Медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция у нас са 456. Осем от случаите са регистрирани през последните 24 часа. От тях 3 са установени при лекари, 4 - при медицински сестри и 1 - при санитар.

От началото на пандемията у нас са регистрирани общо 5914 заразени с коронавируса, като от тях активните са 2 664.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус