Затягат проверките за пране на пари на нотариуси, брокери, казина

Агенцията за финансово разузнаване (АФР) ще засили проверките на нотариусите, търговците на леки автомобили, брокерите на недвижими имоти, данъчните консултанти и казината, предаде във вторник Дарик радио, като се позова на директора на агенцията Васил Киров.

Това е една от мерките, които АФР ще предприеме, за да се съобрази с критиките на Европейската комисия. В последния мониторингов доклад на комисията от 16 май бе записано, че финансовият сектор е недостатъчно подготвен да работи по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

През миналата година на три търговски банки у нас са наложени санкции, че не са предоставили информация за извършени големи финансови операции. Става въпрос за сделки от няколко милиона до десетки милиона лева. На трите банки са наложени глоби между 20 хиляди и 50 хиляди лева, каза още Васил Киров.

През миналата година финансовото разузнаване е внесло в съда девет обвинителни акта за пране на пари, като най-важният от тях е за “Амигос”. Заведени са и 53 следствени дела. 680 доклада на обща стойност близо 308 млн. евро са изпратени от АФР. Над 145 хиляди са били сигналите за парични операции в брой за суми над 30 хиляди лева.

Васил Киров съобщи още, че българското законодателство ще трябва да приеме новата директива на Европейската комисия, според която банките ще следят по-стриктно сметките на лицата, заемащи висши длъжности, сред които са депутати, министри, съдии, членове на управителните съвети на държавни дружества. Директивата ще влезе в сила, ако Европейският парламент не я оспори, добавя Дарик радио.

Споделяне

Още от Бизнес