Затягат се изискванията за отпускане на студентски кредит

По настояване на банките ще бъде въведено допълнително изискване към студентите и докторантите за отпускането на студентски кредит, става ясно от публикувани на страницата на образователното министерство проектопромени в Закона за студентското кредитиране.

Сега по закон висшите училища издават удостоверение, че кандидатстващите за кредит са студенти и докторанти. Според поправките вече ще се удостоверява, че са “действащ студент и докторант". В поправките е дадено и определение за действащ студент - такъв, който взема пряко участие в учебния процес и изпълнява учебния план за съответната учебна година.

Все още не е ясно как университетите ще отсяват действащите от бездействащите студенти при изготвянето на удостоверенията. В закона и сега е записано, че за да получат кредит, студентите не трябва са отстранени или прекъснали. Има предвидено и изключение, че се допуска прекъсване за не повече от две години, поради болест, което се запазва.

По-строги стават и изискванията по обслужването на други кредити. Ако студентът или докторантът има задължение към друга банка, което не е обслужвал повече от три месеца, няма да може да тегли студентски кредит. Досега условието бе другият заем да не е обслужван повече от половин година.

С промените студентски кредити ще могат да се отпускат и в друга валута освен в левове, ако таксите в учебното заведение са в нея.

Споделяне

Още от България