Затягат се изискванията за влизане на българи в Албания

Затягат се изискванията за влизане на българи в Албания

Всички български граждани, пътуващи за Албания, ще трябва да представят тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната, съобщиха от Министерството на външните работи във вторник.

По информация на посолството ни в Тирана, мярката е в сила от 6 септември 2021 година.

От утре, 1 септември, се забранява движението на хора и превозни средства в страната в интервала между 23.00 часа и 6.00 часа.

При влизане в Албания българските граждани трябва да представят един от следните документи - ваксинационен паспорт, валиден след изтичането на 14-дневен период, считан от датата на поставяне на последната ваксина; отрицателен PCR тест с валидност 72 часа или бърз антигенен тест с валидност 48 часа; сертификат, който да удостоверява преболедуване на COVID-19 не по-рано от 6 месеца преди датата на влизане в страната.

Ограниченията се отнасят и за преминаващите транзитно през територията на страната с изключение на деца до 6-годишна възраст.

Гражданите, които не представят един от посочените документи, подлежат на 10-дневна карантина, след която задължително трябва да се подложат на тест и да уведомят властите за резултата от него.

Продължава да е задължително носенето на маски в закрити помещения и навсякъде на открито, където не е възможно да се спазва условието за физическа дистанция.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Тирана на следния телефонен номер: +355 4 22 32 906 и в извънработно време на номер: +355 4 22 33 155.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?