Затягат се условията за изключване на газопроводи от европравилата

Затягат се условията за изключване на газопроводи от европравилата

Комисията по енергетика на Европарламента реши да затегне условията, на които трябва да отговарят съществуващите и новите газопроводи от държави извън Европейския съюз, за да получат изключение от европейските правила. Нейните членове одобриха в сряда изменения към Директивата на ЕС за пазара на газ

Вече т. нар. дерогация ще се предоставя за пет години най-много, като предоставянето на изключения от европравилата ще се обсъжда с всяка страна членка, чийто пазар може да бъде засегнат от газовата инфраструктура, собственост на компании извън Европейския съюз. Освен това при определянето на дерогацията Европейската комисия ще има предвид и дали срещу държавата, от която е собственикът на газопровода, има наложени икономически санкции.

Затягането на изискванията ще засегне най-силно руската "Газпром", която е най-големият вносител на природен газ в Европа и планира експанзията си на европейския пазар чрез построяването на разширението на газопровода по дъното на Балтийско море "Северен поток". Следващият потърпевш е Норвегия, който също има съществен дял в доставките на синьо гориво в ЕС.

Тези държави, както и Алжир, Либия, Тунис и Мароко, които също продават газ в Европа, ще трябва изрично да спазват основните разпоредби на европейския газов пазар, изискващи собствениците на инфраструктурата да отделят операторите на преносните системи, както и да гарантират достъпа на трети страни до газопроводите и плащане на справедливи тарифи от страна на транспортиращите суровината търговци.

"Днес ние гарантираме, че нашият пазар на газ ще се основава на пълна правна яснота и съгласуваност на действащото законодателство, което представлява важна стъпка към завършването на нашия енергиен съюз. Спазването на законодателството е предварително условие за нашата енергийна сигурност и независимост – още по-важно е, че зависимостта на ЕС от вноса на газ непрекъснато расте. Очаквам с интерес започването и, да се надяваме, приключването на междуинституционалните преговори по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, което има шанса да остави трайна следа в областта на енергетиката“, коментира докладчикът по темата Йежи Бузек (ЕНП, Полша).

Евродепутатите могат да започнат преговорите с министрите на ЕС след като Парламентът одобри мандат за тях по време на пленарната сесия на 16 – 19 април в Страсбург и след като Съветът постигне съгласие относно своя подход по досието.

От Европарламента припомнят, че ЕС е е силно зависим от вноса на газ от трети държави (те представляват 69.3% от общото потребление на газ в ЕС през 2015 г.). През 2016 г. Русия е осигурила 42% от вноса на газ в ЕС, следвана от Норвегия (34%) и Алжир (10%).

През 2016 г. Европейският парламент гласува резолюция, в която изразява своята загриженост във връзка с предложеното удвояване на капацитета на газопровода „Северен поток“.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?