"Заубермахер" обърка всички сметки в столичната чистота

"Заубермахер" обърка всички сметки в столичната чистота

Столичната община ще сключи 7-годишен договор с австрийската фирма "Заубермахер" за почистване на районите "Люлин", "Овча купел", "Витоша", "Младост" и "Триадица". Това стана ясно в четвъртък от коментарите на зам.-кмета по екологията на града Мария Бояджийска. Представителите на компанията са изпратили писмо до общината, с което изразяват съгласието си да чистят през първите две години на по-ниски цени от тези в спечелената обществена поръчка.

"Анализът на правните рискове сочи, че евентуалният иск към общината при несключване на договора би бил между 190 и 200 милиона лева. Такава е сумата, която дружеството би получило при реализиране на дейността в 7-годишния период Мнението на юристите е, че договорът трябва да се сключи", заяви Бояджийска, цитирана от БТА.

"Заубермахер" спечели конкурса в края на 2007 година, но така и не успя да започне да чисти заради съдебна жалба на "Титан" срещу проведената процедура. Изненадващо година след началото на делото българската фирма необяснимо изтегли съдебния си иск и контрактът трябваше да бъде сключен със “Заубермахер“. Това предизвика слухове в градския парламент за задкулисно договаряне. Официални изказвания по въпроса обаче така и не бяха направени.

Паралелно с този процес обаче Столичният общински съвет прие условията на новата обществена поръчка за почистването на града. Договорите по нея трябва да бъдат сключени до края на април 2010 г.

Поръчката предвижда фирмите да чистят града на значително по-ниски цени от тези на "Заубермахер" за период от 4 година. Освен това София е разделена на 6 основни зони на географски принцип, за всяка от които ще има отделен конкурс.

Подписването на договора със "Заубермахер" напълно ще разбие тези модели и столичната администрация ще трябва спешно да изработи нова обществена поръчка, която отново да бъде дебатирана в СОС. Това поставя под голяма въпросителна чистенето на останалите 19 района в града, защото едно съдебно обжалване на крайното класиране отново би могло да блокира сключването на договорите.

Цените на "Заубермахер" са другият голям проблем за общинския бюджет. За първите две години от договора фирмата се съгласява да чисти по цени, които да се вместят в бюджета на общината. През следващите 5 години обаче цените на "Заубермахер" са с около 50% по-високи.

Въпреки пълното объркване, Бояджийска заяви, че в новият преработен вариант на поръчката районите отново ще бъдат групирани на географски принцип. Конкурсът трябва да бъде обявен в началото на февруари.

Администрацията на кмета Йорданка Фандъкова смята, че централната градска зона трябва да е в една позиция и с по-високи критерии за почистването ѝ.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?