"Заубермахер" с до 4 пъти по-високи цени за чистенето на София

"Заубермахер" с до 4 пъти по-високи цени за чистенето на София

Австрийската фирма "Заубермахер" е спечелила конкурса за чистотата на София с предложени до 4 пъти по-високи цени, отколкото тези на настоящия концесионер "Новера". Разбивка на единичните цени за чистенето на най-големия столичен район "Люлин", с която Mediapool разполага, показва драстични разлики в цените, по които София се чисти сега и ще бъде хигиенизирана след 1 март.

До изтичането на договора с "Волф 96" на 1 март, общината ще плаща на концесионера по 3 лева с ДДС за събиране на боклука от контейнер с обем 1.1 куб.м. Ако договора със "Заубермахер" бъде пуснат за подписване от съда, кметството ще плаща по 5.58 лева с ДДС на новите чистачи. Скокът на цената е с почти 90 %.

Таксата на "Волф 96" за транспорт на боклук от контейнери с обем от 0.11 куб.м. е 0.8 лева с ДДС. В същото време цената на "Заубермахер" е 2.7 лева с ДДС. Увеличението е с 335 процента. Това са най-разпространените контейнери в района – общо 2400.

Сериозно редуциране на цената има само при контейнерите с площ от 4 куб.м. Там "Заубермахер" предлагат малко над 2 пъти по-ниска цена от предшествениците (вместо 200 лева – 90 лева), но тези съдове в квартала са само 30.

За събирането на изхвърлени извън съдовете отпадъци общината плаща по 20 лева на кубик на сегашния концесионер. Цената на "Заубермахер" е 34.176 лева за кубик или скок 71 процента. "Волф 96" няма в договора си цена за събиране на пепел и сгурия, докато за 1 кубик събрани такива отпадъци австрийската компания ще взима по 3.74 лева с ДДС.

Увеличения в този дух има и на цените на лятното улично почистване. В момента "Волф 96" печели по 4.70 лева за почистен декар с машина, 4.10 лева за почистен декар ръчно и 30 лева за миене на 1 декар от улиците. При австрийската компания тези цени са съответно 19.60 лева за машинно метене (увеличение над 4 пъти), 13.25 лева ръчно метене (увеличение над 3 пъти) и 79.2 лева за декар измита улица (с над 3.5 пъти).

При зимното почистване разпръскването на смеси срещу заледяване остава на старите цени. За опесъчаването цената скача от 9.7 лева на 16.8 лева за декар. Почистването на снега също се таксува по-скъпо. Сега "Волф 96" взима 3.4 лева на декар, а "Заубермахер" ще получава 5.76 лева. За ръчно почистване на сняг разликата в цените е 405 процента. Досега на концесионера бяха плащани 4.9 лева на декар, а след първи март за "Люлин" тази цена става 19.86 лева на декар.

Тези цифри донякъде обясняват защо "Заубермахер" ще получи общо 24 милиона лева за почистването на районите "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Витоша" и част от "Триадица". Ако договорите бъдат сключени парите ще бъдат изплатени за 10 месечна задача, защото компанията трябва да встъпи на 1 март.

Предвидена сума за "Новера" е 57 милиона лева за почистването на всички 24 района през януари и февруари и на 19 района целогодишно след изтичането на договорите на "Волф 96".

Общата сума, която кметството си е направило сметката да плати за чистене за 2009 година, е 81 милиона лева. Това е повишение със 17 милиона лева спрямо 2008 година и 31 милиона спрямо 2007 година.

Междувременно БСП предложи промила за такса "смет" да бъде намален от 2 на 1.5 през тази година. Предложението е внесено от общинските съветници Петър Курумбашев и Ганчо Пастърмов. Според червените общинари кметството иска да събере от столичани с 14 милиона лева повече, отколкото смята да изхарчи за чистота.

Съветниците смятат, че скок с 50 процента на който и да е данък или такса в условие на финансова криза ще доведе до намаление на събираемостта.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?