Завърна се бивш офшорен собственик на "Булгартабак"

КЗК не смята да обяви кой всъщност е физическият собственик, закупил акциите на Пеевски и Миролио

Завърна се бивш офшорен собственик на "Булгартабак"

Дубайската офшорна компания "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" (TGI Middle East FZE) е купувачът на втория и третия по големина пакети акции в "Булгартабак Холдинг", които до края на миналата седмица бяха собственост на италианския бизнесмен Едоардо Миролио и на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това става ясно от бюлетина на Централния депозитар, разпространен до абонатите му в понеделник и цитиран от в. "Капитал".

Дяловете от 7.22% на Миролио и 5% на Пеевски в "Булгартабак холдинг" бяха продадени на нерегулирания борсов пазар в две отделни сделки. Акциите на Миролио във вторник бяха изтъргувани за 26.6 млн. лв., а два дни по-късно са препродадени отново на нерегулирания пазар на Българската фондова борса за 35.108 млн. лв.

Кой е бил междинният собственик не е ясно, но е изкарал ударно 8.5 млн. лв., купувайки акциите за 50 лв. за къс и продавайки ги за 66 лв. в петък. Също в последния работен ден на миналата седмица стана ясно, че и Пеевски е приключил видимото си участие в тютюневия холдинг. Той е получил 24.311 млн. лв. за дела си или общо транзакциите са стрували 59.4 млн. лв. на новия собственик

Още тогава се предполагаше, че купувачът на акциите е един. Това е регистрираната в Дубай "Ти Джи Ай Мидъл Ийст", която през 2014 г. придоби чрез дъщерното си дружество "Ливеро Истъблишмънт" (LIVERO Establishment) изцяло регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест" (ВТ Invest), което приватизира през 2011 г. "Булгартабак" и сега притежава 80 процента от холдинга. По-късно обаче "Ливеро" продаде 50 процента от "БТ Инвест" на друга офшорна компания - лихтенщайнската "Удфорд Истъблишмънт" (Woodford Establishment), за да избегне отправянето на търгово предложение към малките акционери чрез раздробяване на собствеността. В началото на 2015 г. пък останалите 50 процента бяха придобити от друга лихтенщайнска компания -"Стига Анщалт" (Stiga Anstalt).

Кой стои и зад двете не е ясно, тъй като за тези сделки не е била уведомена Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Така реално дубайската фирма "Ти Джи Ай Мидъл Ийст" се завръща в собствеността на тютюневата компания. Дали директно или отново чрез "Ливеро" не се знае. Тя трябва да уведоми за сделките КЗК, която да се произнесе дали разрешава концентрацията, заявиха от антимонополния орган пред Mediapool.

Проверката на КЗК преди две години на тази фирма установила, че "Ливеро" не упражнява дейност у нас, но дружеството формално е носител на правата на контрол, а реалното лице, което фактически ще упражнява тези права, било физическото лице. Неговото име обаче е заличено от решението. Вероятно и сега няма да стане ясно кой е физическият собственик на "Булгартабак", заявиха от комисията като се оправдаха, че ако заличаването на името му се поиска от вносителите на уведомлението за сделката, КЗК е длъжна да се съобрази с това, тъй като било позволено от европейското законодателство.

Източници на Mediapool коментираха, че именно безпроблемното гарантиране на тази сделка е истинският мотив за отложения избор на нов състав на КЗК от страна на парламента. Гласуването на нов председател, зам.-председател и петима членове на ключовия регулатор трябваше вече да е факт, но премиерът Бойко Борисов поиска от ГЕРБ процедурата да бъде прекратена, оправдавайки се с твърдението на ДСБ, че е изборът е предварително нагласен. Близкият до премиера бивш главен секретар на МС Росен Желязков, който бе единственият кандидат за шеф на КЗК, се оттегли, с което процедурата се върна на старта. Така изключително спорната сделка с пакетите на "Булгартабак", която очевидно е планирана от по-рано, става факт, а реалният купувач, който стои зад "Ти Джи Ай Мидъл Ийст", остава все така скрит. Досегашният състав на КЗК е достатъчно компрометиран, за да понесе и това "петно", а когато бъдат избрани новите комисари, няма да им се налага да започват с изпълнение на мръсни поръчки и "витаещи съмнения", свързани с Пеевски.

Според изявления на банкера Цветан Василев, който е бивш бизнес партньор на Пеевски, именно депутатът и майка му контролират "Ливеро". Ако това е вярно, излиза, че депутатът от ДПС всъщност е продал на себе си своя дял и е взел този на Миролио. Дори и да не е така, с тези сделки реално се скрива още една част от собствеността в "Булгартабак Холдинг", който само за последната седмица отново влезе в центъра на обществени скандали.

Неприятностите за "Булгартабак" и Пеевски дойдоха откъм Турция, след като местни медии, близки до турския президент, съобщиха, че компанията е подозирана в контрабанда на цигари на турския пазар, с печалбите от които се финансира обявената за терористична партия ПКК. На самия Пеевски и неговия политически и бизнес патрон Ахмед Доган бе наложена забрана за влизане в Турция.

Ден след като стана ясно продажбата на дела на Миролио, от "Булгарбатак" съобщиха, че спират износа си за Близкия Изток от 1 април. Официалният мотив беше, че негативната медийна кампания, която се води срещу “Булгартабак” от страна на "Капитал", довела "до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск".

В петък стана ясно, че врати затваря и цигарената фабрика в София, където работят 440 души и това съответства на обявените от холдинга съкращения на 400 души. За това не е уведомена Агенцията по заетостта.

Тези две действия предполагат сътресения около холдинга. Синдикални организации вече обявиха намеренията си да протестират, тъй като свиването на дейността на компанията, изразяваща се и в съкращаване с 80 процента на изкупувания тютюн, ще удари производителите на тютюн, които са твърд електорат на ДПС. Всъщност обаче "Булгартабак" изкупува само 16 на сто от целия произвеждан у нас тютюн, по данни на земеделското министерство, обявени от агроминистъра Десислава Танева в парламента в петък.

Също така най-популярните на българския пазар марки цигари на "Булгартабак" се произвеждат в благоевградската фабрика на холдинга, където вече е започнало местеното на част от оборудването на "София-БТ", и не би трябвало пушачите в България да усетят липсата на най-продаваните марки на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?