Завършен е морският участък на "Турски поток"

От Истанбул Путин нареди да започнат доставките на газ за Турция

Путин и Ердоган гледат как приключва строежът на морския участък на "Турски поток"

На официална церемония в Истанбул, в понеделник, руският президент Владимир Путин нареди по видеоконферентна връзка на полагащия тръбите по дъното на Черно море кораб да приключи строежа на морската част на газопровода "Турски поток". Шефът на "Газпром" Алексей Милер от борда на кораба разпореди спускането във водата на последната секция от участъка, а след това доложи, че това се е случило.

В присъствието на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган Путин заповяда и да започнат доставките на руски газ до Турция по първата тръба на газопровода.

Ердоган посочи, че Турция очаква първите доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г. "Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на "Турски поток", заяви Ердоган.

Путин нареди и старта на строежа на сухопътното трасе на втората тръба, която също е с капацитет от 15.75 млрд. куб. м годишно и плановете са да снабдява Западна Европа. През май Путин обеща на българския премиер Бойко Борисов втората тръба да завие към България, но преди дни гръцкият министър-председател Алексис Ципрас коментира, че очаква тя да стигне до Гърция.

Завършването на морския участък става предсрочно. Преди обявеният краен срок бе през декември 2018 г. Стартът на строежа бе даден през май 2017 г. Тръбопроводът е с дължина от 900 км по дъното на Черно море. Тръгва от руския град Анапа и излиза на турското крайбрежие край град Къйъкьой. От там трябва да продължи наземното трасе на втората тръба, чиято дължина ще е 180 км, посочва руската агенция ТАСС

"Добивът и транспортирането на газ не е примитивна работа – това не е просто да пробиеш дупка в земята и да помпаш газ. Това е свързано с прилагане на високи технологии, това е най-екологичният и използван в света вид първична енергия", каза Путин, цитиран от РИА Новости.

"Присъстваме на много важно събитие, което нагледно свидетелства за ефективността на партньорските взаимодействия на нашите страни при решаване на най-сложните и амбициозни проекти", подчерта Путин по време на церемонията. Той изрази признателност към турския президент за проявената политическа воля и мъжество при реализацията на проекта.

Ердоган на свой ред отбеляза, че "ние никога не сме се ръководили от натиск от трети страни в рамките на нашите двустранни отношения"

Макар намеренията за "Турски поток" да бяха обявени през 2014 г., изграждането му се забави. През 2015 г. проектът бе замразен заради влошените отношения между двете страни след като турски изтребители унищожиха руски бомбардировач в Сирия.

Путин отбеляза, че "Турски поток" има съзидателен характер и "не е насочен към интересите на  когото и да било". Руският президент обаче напомни как е измислено името на "Турски поток", когато през декември 2014 г. в Анкара при среща с Ердоган обяви края на проекта за стигащия до България "Южен поток" и заместването му с "Турски поток".

Путин не пропуска случай да коментира как България е сбъркала и колко ще загуби от това, че не е реализирала проекта "Южен поток", макар той да не отговаряше на европейското законодателство, имаше редица нарушения при избора на строителите на българското сухопътно трасе и за това ЕК образува наказателна процедура срещу страната ни.

Сега думите на Путин за името на тръбата предизвикаха овации.

Плановете на "Газпром" са първата тръба да задоволява изцяло нуждите на турския пазар и по този маршрут да се насочат сега транспортираните през Украйна, Румъния и България до Турция около 14 млрд. куб. м газ годишно. Реално от 2020 г. Русия смята да затвори този маршрут – Трансбалканския газопровод. Битката на България е сега доставяните през него количества за България, Гърция, Македония, а в бъдеще и за Сърбия да влизат по втората тръба и помогнат за създаването на газовия хъб край Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?