Завършени са 25% от компостиращата инсталация за завода за боклука

Компостиращата инсталацията за биологичния отпадък, която се изгражда на площадката “Хан Богров” е готова на 25%. Инсталацията ще бъде готова до края на октомври. Това обещаха изпълнителите на проекта пред столичия кмет Йорданка Фандъкова, която провери хода на строителните работи.

В края на годината ще започне провеждането на студени тестове. След това започва процесът за подгряване на газ, който отнема около 3 месеца. Производството на електроенергия трябва да започне следващата пролет, казаха строителите.

Капацитетът на инсталацията е да произвежда над 5.8 млн. киловат/часа електроенергия годишно. Това е консумацията на ток около 1600 домакинства, каза Фандъкова. По-голямата част от произведения ток от инсталацията ще се продава, а останалия ще се ползва за собствени нужди.

Компостиращата инсталация ще преработва 44 хил. тона биологичен отпадък. От него ще се произвежда над 12.5 хил. тона компост (тор), който ще отива за обогатяване на почвите в селското стопанство. Само около 2 хил. тона от боклука ще отиват за депониране на сметището.

Инсталацията за биологично третиране на отпадъците е част от проекта за интегрираната система за столичния боклук. Последната фаза е построяването на завода. Стойността му е 346 млн. лв., от които 291 млн. лв. са безвъзмездна европейска помощ, каза Фандъкова. Според нея това означава, че тази огромна инвестиция няма да бъде връщана със средствата на софиянци.

В петък обаче общината организира публично обсъждане за тегленето на 38 млн. лв. заем за изграждането на завода. Това ще доведе до увеличение на такса смет за столичани, но според Фандъкова то няма да бъде съществено.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?