Завърши международната среща за Сирия във Виена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната среща за Сирия във Виена приключи, съобщиха източници от делегациите, цитирани от световните агенции.

Днешното заседанието на Международната група за подкрепа на Сирия продължи повече от четири часа. След него изявления направиха държавният секретар на САЩ Джон Кери, руският външен министър Сергей Лавров, германският пръв дипломат Франк-Валтер Щайнмайер и специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура.

Кери изрази увереност, че на срещата е регистриран напредък в постигането на мир в Сирия. Същевременно той подчерта, че без политическо решение войната няма да приключи нито за сирийския президент Башар ал Асад, нито за сирийците. По думите на Кери специалният пратеник на ООН Да Мистура ще направи опит да издейства от враждуващите сирийски фракции споразумение за размяна на пленници, предаде Ройтерс.

САЩ чакат от Башар ал Асад да изпълни поетите пред Русия ангажименти "сериозно да участва в преговорите в Женева, в преговорите за политически преход и да покаже, че е готов за конституционна реформа и произвеждане на избори" каза още Джон Кери.

Руският му колега Лавров също изрази становище, че е налице напредък във важни сфери ката прекратяването на боевете, хуманитарната помощ и политическия процес. Но по думите му този напредък е засега само на хартия и той трябва да се осъществи на практика, при което кюрдите не бива да се изключват от процеса. Лавров каза още, че Асад "не пренебрегва" съветите на международната общност и че той "знае и помни" обещанието си да изпълнява резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ и Русия ще помогнат за установяването на отговорните за нарушенията на примирието, каза Щайнмайер след срещата в австрийската столица, целяща да възобнови споразумението от февруари за "прекратяване на враждебните действия". По думите на германският министър Вашингтон и Москва са изразили готовност да си сътрудничат "на техническо ниво", за да открият нарушителите. Освен това на срещата е решено да се подобри хуманитарната ситуация в Сирия чрез нови доставки по въздуха, а посредникът от ООН трябва да поднови възможно най-скоро преките преговори между сирийските фракции, добави Щайнмайер, цитиран от ДПА.

Стафан да Мистура заяви, че в момента не може да посочи дата за възобновяването на междусирийските преговори в Женева. Като причина за това той посочи няколко фактора, сред които започващият през юни Рамазан, а също доколко ще се реализират на място решенията от днешната среща.

Френският външен министър Жан-Марк Еро каза, че световните сили ще положат усилия преговорите да бъдат възобновени в началото на юни, съобщи Ройтерс. Предишният кръг от междусирийските преговори се състоя в периода 13-27 април.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?