Завърши първият кръг от разговорите между двамата корейски лидери

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин в Пхенян в началото на третата си за тази година среща

Първият кръг от разговорите на високо равнище между лидерите на Северна и Южна Корея приключи, предаде ТАСС.

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин разговаряха в продължение на 2 часа. Резултатите от тяхната среща засега не се съобщават.

Според канцеларията на южнокорейския президент преговорите ще се съсредоточат върху това как да се постигне денуклеаризация, да се намали военното противопоставяне между двете Кореи и да се насърчат връзките между тях.

Срещата на върха продължава до 20 септември. Това е третата междукорейска среща на върха от началото на годината и пета в историята на двете корейски държави.

Днес Ким е казал на Мун, че неговата среща с американския президент Доналд Тръмп през юни е стабилизирала регионалната политическа ситуация, както и че той очаква повече прогрес в тази насока, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Ким е похвалил Мун, че е направил възможно провеждането на "историческата среща на върха" между него и Тръмп на 12 юни в Сингапур.

Южнокорейският президент пристигна в Пхенян за своята трета среща на върха със севернокорейския лидер тази година. Канцеларията на Мун заяви, че срещата се провежда в сградана Централния комитет на Корейската трудова партия.

Освен лидерите на нея присъстват и по двама висши служители от двете страни. Мун и Ким трябва да се срещнат отново утре.

Споделяне

Още от Свят