Завърши размяната на затворници между Русия и Украйна

Завърши размяната на затворници между Русия и Украйна

Завърши започналата по-рано в събота размяна на затворници между Русия и Украйна, съобщиха световните агенции. Самолети, на борда на които са се намирали по 35-има затворници, са кацнали на летищата в Москва и Киев. Роднините на пристигналите затворници в Киев са аплодирали гръмко пристигането на самолета.

Сред хората, които бяха разменени, са арестуваните миналия ноември в Керченския проток 24-ма украински моряци и главният редактор на РИА "Новости - Украйна" Кирил Вишински.

Моряците са закарани с автобуси от предварителния арест в московския район "Лефортово" на летище "Внуково". Сутринта там кацна украински самолет, с който трябваше да заминат за родината си. Същевременно от международното летище "Бориспол" край Киев излетя руски самолет с руски граждани на борда. Сред тях бе главният редактор на РИА "Новости - Украйна" Кирил Вишински, съобщи по-рано генералният директор на "Русия днес" Дмитрий Кисельов.


По-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Киев ще проведат мащабна размяна на задържани лица, преговорите за които се водят от известно време. Както отбеляза държавният глава, това може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между двете страни.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски помилва граждани, които Киев трябва да освободи в замяна на подобен жест от Москва, заяви в същото време украинският адвокат Валентин Рибин, цитиран от БНТ. "В сборния пункт на лицата, които участват в обмена, присъстват почти всички в списъка, договорен по-рано. Украинската страна, като взе предвид факта, че хората, подлежащи на президентски указ за помилване, са доставени до пункта за събиране, е изпълнила почти всички свои задължения, постигнати в преговорите", каза Рибин във видео съобщение, публикувано във Фейсбук.

Според адвоката руски гражданин, който трябва да бъде освободен, остава в украинския център за предварително задържане. Рибин не посочи името и причините за ситуацията. Адвокатът призова всички участници да се съобразят с постигнатите по-рано споразумения.

"Предупреждавам участниците в обмена от руска страна: един от вашите не беше доставен до сборния пункт, моля, обърнете внимание. Надявам се тази грешка да бъде поправена днес, все още има време", заключи Рибин. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?