Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Завършващите медици и фармацевти са с най-добра реализация

0 коментара
Завършващите медици и фармацевти са с най-добра реализация
Университетите у нас са много, в тях се влиза сравнително лесно заради големия прием и малкото кандидати и се излиза още по-лесно. Как обаче се реализират завършващите студенти? Противно на добилата популярност максима, че е важна дипломата, без значение откъде е тя, новосъздадената рейтингова система на висшите училища у нас показва друго.

Едва ли има специалности, които сами по себе си гарантират стопроцентова реализация на пазара на труда, но се очертават направления, които дават добър шанс на младите хора за работа с висока стартова заплата. Зависи обаче къде са завършили.

Съвсем логично работодателите предпочитат онези, които са завършили някой от водещите университети.

В рейтинговата система показателят "реализация" отчита процента на хората с действащи трудови договори по професия, отговаряща на завършеното професионално направление. Безработицата пък отчита официално регистрираните безработни в бюрата по труда.

Завършващите медицина и фармация се реализират почти на 100%

Абсолютният лидер по реализация на завършилите е специалността "Медицина". Между 75 и 91% от дипломиралите се през последните три години медици в различни университети, са си намерили работа. Най-престижен е Медицинският университет в София, следван от университетите във Варна, Плевен и Пловдив. Средният осигурителен доход на завършилите е около 900-1000 лева. Реализацията в стоматологията също е над 70%.

Безработицата сред завършилите Фармация през последните години е нулева, а реализацията по специалността е 83.33 за завършилите Медицинския университет в София, а за медицинския университет в Пловдив – 40.54 процента. Средният осигурителен доход е между 1000 и 815 лева.

Висока е реализацията по специалността "Ветеринарна медицина". За завършилите Лесотехническия университет през последните три години безработицата е нулева, а сред възпитаниците на Тракийския университет тя е 0.78%. Средният осигурителен доход на завършилите е около 700-800 лева.

Информатици и икономисти се котират добре, но дипломата е решаваща

Висока, около 50% е и реализацията на завършващите математика. При университетите от първата тройка – Софийският университет "Св. Кл. Охридски", Техническият университет и Пловдивския университет - безработицата варира от 0 до 2%, а осигурителният доход е между 1000 и 1500 лева.

Най-високо платени са завършващите математици от Техническия университет, но предпочитанията на работодателите са с превес към Софийския университет (СУ). За сравнение, завършилите математика в Пловдивския и Шуменския университет са с по-слаба реализация – съответно 17.31% и 3.57%, заплатите също са по-ниски.

При информатиката и компютърните науки безработица сред завършилите на практика няма. Доходите на младите специалисти, дори и на излезлите от по-непрестижни университети, са високи.

Все пак лидерите в това направление се открояват с от 1.5 до два пъти по-висок осигурителен доход. Това са Софийският университет, Американският университет в Благоевград, Нов български университет.

В направлението "Комуникационна и компютърна техника" лидер е Техническият университет в София, 40% от чийто възпитаници са се реализирали с доход от 1530 лева. Следват Техническият университет във Варна, Нов български университет, Техническият университет в Габрово.

За икономистите също е решаващо откъде им е дипломата. В направлението "Икономика", за което има най-голям наплив на студенти, лидер е Американският университет в Благоевград. 78% от възпитаниците му през последните три години са се реализирали по специалността със среден доход от 1934 лева.

Веднага след тях са завършилите Софийския университет, където реализацията пада на 26%, а средната заплата – на близо 1500 лева. Следва УНСС с реализация на около 21% от завършилите с осигурителен доход 1131 лева. УНСС обаче е на първо място по престиж сред студентите и обучава най-много студенти – 14 000.

При друга популярна специалност - "Администрация и управление" - завършващите Американския университет в Благоевград също са с най-добра реализация. Почти 55% от тях са започнали работа по специалността. За сравнение този дял при завършилите СУ е 23.69%, за УНСС – 21.77, а за Нов Български университет – 12.69.

Средната заплата на завършилите това направление е 1000-1500 лева, а за АУБ – 1 800 лева. УНСС е с най-големи предпочитания сред работодателите. Безработицата е ниска, под 2% за лидерите в направлението и до 6-8% за университетите, попаднали по-назад в класацията.

Друга атрактивна специалност - "Туризъм"- се откроява с относително ниска реализация на завършващите – под 10%. Лидери сред университетите в това направление са Софийският университет, Нов български университет, Икономическият университет във Варна, Международният колеж в Албена.

Една трета от младите юристи се реализират по специалността

"Право" е сред най-желаните специалности за младите хора. Около 35% от онези, които завършат, успяват да се реализират и средният им доход е между 700 и 1000 лева.

Очаквано, най-търсени от работодателите са правистите от Софийския университет, следвани от УНСС, Пловдивския университет, Великотърновския университет.

При филологиите реализацията е около 20%, а средният доход е между 700 и 1000 лева. Най-предпочитани от работодателите са кадрите, завършили Софийския университет.

В направлението "Архитектура, строителство и геодезия" реализацията е около 20-30% като абсолютен лидер по престиж е Университетът по архитектура, строителство и геодезия. Около 23% от завършилите през последните три години са намерили работа по специалността. Добри показатели в това отношение имат Шуменският университет – 47.62% и Висшето транспортно училище – 26.32%. С добри показатели е и Минно-геоложкият университет с реализация на завършилите студенти 20.31%.

Средният доход на завършилите почти всички университети е около 1000 лева. Безработицата варира между 2.56% за УАСГ и 4% за останалите университети като впечатление прави, че за Шуменския университет тя е нулева.

При инженерните специалности лидери са Техническият университет, Химико-технологичният университет, Минно-геоложкият университет. Реализацията на завършилите е около 20%, а средната заплата е около 1200 лева.

Младите с артистично образование с добра реализация

Противно на общоприетото схващане, реализацията на завършващите театрално и филмово изкуство е висока - около 50% и то за всички ВУЗ-ове с изключение на Нов български университет. Лидер в това направление очаквано е НАТФИЗ, следван от театралния колеж "Любен Гройс", ЮЗУ, НБУ и Пловдивския университет. Средният доход на завършилите това направление е между 700 и 1000 лева.

"Теория на изкуствата" е с реализация под 10%.

Около 10% е и реализацията на завършващите история и археология. И в това направление лидер е Софийският университет, който е и най-предпочитан от работодателите. Безработицата е между 3 и 6%, а средният осигурителен доход е между 600 и 1000 лева. Между 10% и 15% е реализацията на студентите, завършили "Психология".

В направлението "Национална сигурност" реализацията също не е висока. От завършилите Академията на МВР например през последните три години са се реализирали по специалността само 12%, но за сметка на това 73% от завършилите са добили увереност, че ще успеят в живота. Средните заплати на започналите работа по специалността са между 900 и 1200 лева. От завършилите Военна академия “Георги Стойков Раковски“ по специалността са се реализирали 15.79 %.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.