Заведени са първите съдебни искове за интернет неутралността

Според Мозила отмяната на неутралността на мрежата може да сложи край на интернет, какъвто го познаваме

Заведени са първите съдебни искове за интернет неутралността

Прокурори от 22 американски щата обжалват пред съда решението на Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) за отмяната на правилата за спазване на мрежовия неутралитет, съобщи cnet.com.

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман нарича отмяната "произволна проява на каприз". Според него тя ще доведе до неправилно, незаконно и разтегливо тълкуване на федералните и местните закони.

Производителят на софтуер Мозила (Mozilla), известен най-вече с браузъра Файърфокс (Firefox), оповести във вторник, че завежда свой иск пред федералния съд във Вашингтон във връзка с нарушения на законодателството и правата на потребителите в световната мрежа.

"Интернет е глобален, публичен ресурс. Той разчита на основния принцип на неутралността в мрежата (да се третира по един и същ начин всеки интернет трафик). Ако този принцип бъде отстранен, стойността и въздействието на този ресурс могат да бъдат нарушени или дори унищожени. Реално от отменените мерки полза имат само големите интернет доставчици", заявяват от Мозила.

През декември 2017 г. САЩ отмениха правилата за т. нар. "интернет неутралност". Целта на мерките, приети при президента Обама, бе да се гарантира безпрепятствен достъп до всички ресурси в интернет, без доставчиците и големите компании да могат да оказват влияние над типовете съдържание или сайтовете, които потребителите ползват.

Отмяната на тези регулации позволи на телекомите и компаниите от развлекателния бизнес да приоритизират съдържанието, което абонатите ползват, както и да задават скорост на достъп за различните източници на информация. Те са свободни и да забраняват напълно определени сайтове или доставчици на услуги в мрежата.

Приемането на последните поправки в края на миналата година доведе до протести и отрицателни реакции на популярни имена в IT индустрията, правозащитници, журналисти, коментатори и блогъри. Сред големите компании, които взеха активно отношение по проблема и се обявиха против действията на Комисията по комуникации са Амазон, Фейсбук и Гугъл.

Споделяне

Още от IT