Заведени са седем дела за нарушения на изборното законодателство

Зам.-министър Филип Гунев. Сн. БГНЕС

Образувани са седем досъдебни производства за нарушения на изборното законодателство, съобщи в сряда зам.-вътрешният министър Филип Гунев след заседанието на т. нар. Изборен борд към правителството.

Гунев каза, че са установени хора, които са се опитвали да продават гласове, както и лихвари, които са правили опити да използват задлъжнялостта на хората за същата цел. Нищо по-различно от това, което сме виждали на предишни избори, коментира заместник-министърът.

Той съобщи, че има постъпили 23 сигнала, по десет от тях се извършват предварителни проверки.

Гунев каза още, че заради "ротацията" са установени полицейски служители, които имат връзка с участници в изборния процес. Те или ще бъдат "ротирани", или в даден период от време ще са в отпуск, коментира заместник-министърът. Идеята за ротацията на полицейски служители, които може да имат връзка със служители от изборната администрация, бе на премиера Марин Райков.

На следващото заседание на борда ще се обявят данни за това колко души ще се "ротират" и в кои области, както и колко ще струва този процес. Към момента данните не са изцяло обобщени. Тази сутрин е бил крайният срок за постъпване на данните от областните дирекции на полицията, каза още зам.-министърът.

В отговор на въпрос за личните данни, които ще се искат от полицаите за "ротацията" за роднинска връзка с членовете на СИК и РИК, Десислава Тошкова от Комисията за защита на личните данни каза, че са проблемни два аспекта на защита на личните данни - първо дали е законосъобразно това изискване на данни. Ако се приеме, че е налице обществен интерес, това би направило събирането на данните правомерно, смята Тошкова.

Според нея, вторият проблем е за прекомерността на данните, с които се навлиза в личната сфера на голяма група лица, без това да е записано в закон. Цветан Иванчовски от комисията каза, че ако комисията бъде сезирана, ще се вземе решение и ще се излезе със становище. Нямаме сезирания по този въпрос, допълни той.

На заседанието днес бе съобщено, че само една жалба е получена за използване на личните данни на жена в списъци на инициативен комитет, без тя да знае за това. Няма пречка жената директно да възрази срещу конкретната политическа партия и да иска блокиране или заличаване на нейните данни, коментира Десислава Тошкова.

Споделяне

Още от Избори 2013