Заведения, фитнеси и молове се обявиха против каквото и да е ново затягане на мерките

Момент от протеста на ресторантьорите на 27 януари

Заведения, фитнеси и молове се обявиха против каквото и да е ново затягане на мерките и предупредиха, че бизнесът трудно ще оцелее при трето затваряне. Реакцията на бранша дойде след като късно вечерта в понеделник здравният министър Костадин Ангелов обяви, че се готви ново затягане на мерките в 8 области в страната, където има над 300 заразени на 100 000 души.

Ресторантьорите: Абсолютно неприемливо е!

Като "абсолютно неприемливо" определиха от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията каквото и да е ново затягане на мерките, свързано със заведенията. Ресторантите бяха отворени на 1 март и реално към момента работят по-малко от 10 дни. В понеделник здравният министър конкретно уточни, че се дискутира намаляване на работното им време, което сега е до 23 часа.

Събитията от последните дни ни връщат към октомври 2020 г., когато на среща с министъра на здравеопазването получихме уверение, че няма да бъдем затворени, часове по-късно се започна с регионалните мерки, а скоро след това и с пълното ни затваряне, припомнят от двете организации.

"Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си", заявяват двете организации, припомняйки проведения от тях протест в края на януари в центъра на София под прозорците на Министерския съвет.

СЗБ и БАЗ се противопоставят и на отлагане на откриването на нощните клубове на 1 април, въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или "каквито и да е други безумни идеи и рестрикции". Организациите декларират, че ще приемат само вече разписаните мерки и дати, като отново настояват за незабавно изплащане на обещаните 20 на сто от оборота за месеците, в които заведенията са били затворени.

Моловете: За 4 месеца загубите са над 100 млн. лв.

Ново затваряне ще доведе до пагубни последствия за заетите в бранша - над 150 000 души и техните семейства, алармираха от Българската ритейл асоциация. Оттам добавят, че огромна част от компаниите няма да успеят да се възстановят и отворят след евентуално трето затваряне на търговските центрове в страната.

Затварянето на търговските центрове за над четири месеца е генерирало над 100 млн. лева загуби за членовете на асоциациите, твърди браншът. От началото на кризата до момента тази сума е много по-голяма, като тепърва предстои да бъде установен реалният ѝ размер.

От там припомнят, че според Тексаската скàла на Тексаската медицинска асоциация и Комитета за инфекциозни заболявания, по която се ръководи Националният оперативен щаб, рискът от пазаруване в мол е класифициран като умерен и съпоставим с дейности като посещение на плаж, плуване в басейн или седмица работа в офис сграда.

"Към момента няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната. Центровете изпълняват всички наложени им мерки и спазват установените международни стандарти за безопасност, за да осигурят защитена среда за наемателите и посетителите си", добавят оттам.

Фитнесите: Ще ликвидирате сектора

Ако след предходни две затваряния, голяма част от спортните центрове не успяха да отворят врати и практически фалираха, то останалите съществуват на ръба на оцеляването, и при трето затваряне практически ще бъде ликвидиран сектор "Здраве и спорт!", алармираха във вторник от Българска асоциация "Здраве и фитнес"(БАЗФ).

Оттам уточняват, че фитнес центровете работят със силно намален брой клиенти, което е резултата не само от ограниченията, но и от "систематичното поднасяне на негативна информация и е допълнителна предпоставка за минимизиран риск от заразяване"!

БАЗФ посочва, че е имала възможността неведнъж да предостави конкретна и официална информация от изследвания на водещи европейски институти и учени, доказващи изключително ниските нива на риск от разпространение на зарази при посещение на същите. Оттам се облягат на анализ на учени от Шефилдския университет, показващо нива на допуснати заразявания от 0.78 на 100 000 посещения.

"Данните за развитието на пандемията в страната през последните дни показват категорично, че липсва връзка с увеличаване на заразените лица не произтича нито от отворените спортни центрове, нито от заведенията за хранене, които работят при намален капацитет не само заради ограничителните мерки", уточнява асоциацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България