Заведения и офиси да се готвят за проверки за пушенето от януари

Заведения и офиси да се готвят за проверки за пушенето от януари

Проверки за това дали се спазват новите правила за тютюнопушене на обществени места ще започнат в началото на следващата година. Това обявиха от здравното министерство в сряда, след като наредбата с новите условия бе приета от Министерския съвет. Тя ще влезе в сила един месец след обнародването ѝ в Държавен вестник.

С влизането в сила на новите правила пушенето на закрити обществени места ще се допуска, ако обособените помещения за тази цел са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. България се отказа от тоталната забрана на тютюнопушенето и по инициатива на ГЕРБ въвежда по-либерален режим.

Места, в които може да се пуши, ще могат да се разкриват в хотели, хижи, ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове и барове, кораби, гари, летища, в офисите. Тези помещения обаче трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. Освен това в тях трябва да има добра механична вентилация. Помещенията за пушачи трябва да са отделени и с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати от тези за непушачи. На вратите им трябва да има и специални табели, които да показват, че са помещения за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено. Това изискване вече доведе до парадокса на вратите на сладкарници да пише, че е забранено за деца.

По-специален режим се въвежда за заведенията за хранене и развлечения, които са с площ по-малка от 50 кв. м. В тях собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не, и да постави съответната табела на входната врата.

Ако новите разпоредби не се спазват, глобите за едноличните търговци са от 300 до 1500 лв., а за юридически лица от 500 до 10 000 лв. Със санкция от 50 до 300 лв. пък се наказват физическите лица.

Експертът от здравното министерство Маша Гавраилова коментира, че собствениците на големи заведения имат право на избор дали да направят нужните допълнителни инвестиции или да забранят изобщо пушенето в тях. Според нея е важно да се гарантира здравето на непушачите. Гавраилова посочи, че в такситата и маршрутките масово не се спазва забраната за тютюнопушене и че тя самата е била свалена от такси, защото е предупредила за забраната.

Запитана как ще се отрази наредбата на собствениците на заведения, които ще трябва да направят инвестиции, д-р Гавраилова отговори, че собствениците имат вариант – въобще да не допускат тютюнопушене.

Две трети подкрепят забраната, шест на сто – не и няма да я спазват

Близо две трети (60.6 %) от хората подкрепят и ще спазват мерките, които прилага правителството за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Това показват резултатите от проучване на маркетинговата компания “Ноема” сред 1202 души. Подкрепата за мерките за ограничаване на пушенето в затворени работни помещения е още по-голяма– 68.1 %.

Почти всеки шести интервюиран (17.9 %) заявява, че въпреки, че не подкрепя забраната за пушене на закрити обществени места, все пак ще спазва тази забрана. Един от осем не подкрепя забраната за тютюнопушене в затворени работни помещения, но също заявява, че ще спазва това ограничение.

Шест на сто не подкрепят мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места и заявяват, че няма да ги спазват. Почти толкова е и делът на хората, които не подкрепят и няма да спазват забраната за пушене в затворени работни помещения (5.3 %).

Мерките за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места срещат най-слаба подкрепа сред ромското и турското население.

Половината пушачи ще посещават по-рядко заведения

Резултатите от изследването сочат, че малко повече от половината от всички българи (54.8 %) ще посещават заведения по-често, ако в тях не се пуши. Всеки трети пък (27.6 %) заявява, че ще посещава заведения, в които не се пуши, но по-рядко.

Обратно, сред пушачите значително преобладава делът на твърдящите, че ще посещават заведения за обществено хранене по-рядко (47.3 %). Два пъти по-висок е също делът сред пушачите (27.8 %) в сравнение с всички, които заявяват, че въобще няма да посещават заведения за хранене или развлечение, ако в тях не се пуши. Делът на пушачите, които, въпреки че няма да могат да пушат в дадено заведение, ще го посещават дори по-често от обикновено, е 25.1 %.

Всеки трети пушач вярва, че въвеждането на пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени и работни места ще му помогне да откаже цигарите. Но почти два пъти по-висок е делът на пушачите, които не смятат, че забраната ще ги откаже от вредния навик.

Данните от изследването разпределят почти по равно пушачите и непушачите. Около 49 % заявяват, че са употребявали някакво тютюнево изделие (цигари, пури, лула) през последните 12 месеца. Само с 2 пункта са повече тези, които не са пушили през същия период - 51 %. С около 10 пункта е по-висок делът на пушачите сред мъжете в сравнение с жените (съответно 54.8 % към 44.9 %).

Сред учениците най-често срещаната практика е около половин кутия на ден, следвана от 4 до 7 цигари. Около две трети от жените пушачи се разпределят почти по равно между две практики – около 10 цигари и 4 до 7 цигари на ден. Сред мъжете преобладава пушенето на една кутия дневно и след това – около половин кутия.

Най-популярен метод за отказване от тютюна сред правилите опит да спрат пушенето е посредством собствената воля – над половината (50.5 %) от правилите опит да се откажат от цигарите заявяват това.

Споделяне

Още по темата

Още от България