Заведения искат да плащат такса за пушене в тях

Заведения искат да плащат такса за пушене в тях

В заведенията да се допуска пушене, ако собствениците им плащат допълнителна такса на държавата. Такова предложение внесоха в сряда от Българската асоциация на заведенията в Министерството на здравеопазването и в Народното събрание.

Само преди ден мнозинството в парламента отхвърли предложенията на Обединените патриоти в заведенията да бъде върнат стария режим със зали за пушачи и непушачи. На дневен ред скоро обаче ще бъдат нови промени в Закона за здравето, предложени от Министерството на здравеопазването, които предвиждат разширяване на забраната за пушене на закрито, така че занапред да важи и за бездимните цигари и наргилетата. Освен това се предлага към закритите обществени места вече да попадат и преградените с найлони тераси, тротоари и дворове към заведенията, където също ще е забранено да се пуши.

Връщането на темата за пушенето на закрито на дневен ред сега е амбицирало представители на бизнеса отново да си поискат облекчен режим.

Предложението на Българската асоциация на заведенията е всяко заведение да определи дали в помещенията ще бъде разрешено да се пуши или да не се пуши. Баровете, ресторантите или клубовете, които изберат да допуснат пушене на цигари, ще трябва да плащат допълнителна такса.

Това ще бъде  месечна или годишна вноска в специално обособен за целта държавен фонд.

Всяко от заведенията, което е заплатило съответната сума, ще обозначава със специален стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Той ще се издава от държавата и ще бъде залепен на видимо място на витрините на заведението.

“Ако бъдат приети предложенията на Българската асоциация на заведенията, в страната ще има прости и изпълними правила за тютюнопушене в закрити помещения“, смятат от организацията.

“Ще бъдат премахнати корупционните практики и административната принуда, като в същото време ще се осигури не малък приход в държавния бюджет. Предложението е таксата да бъде годишна. Това ще бъде допълнителен и лесно събираем приход в държавната хазна, който ще замени една трудно приложима забрана. Със събраните средства, които ще бъдат от порядъка на милиони, могат да се подпомагат социално значими или здравни дейности в нашата страна“, посочват оттам.

Какъв ще бъде механизмът за изразходването на средствата, ще определи Министерският съвет, предлагат собствениците на заведения.

Сред останалите предложения на Българската асоциация на заведенията са да не бъдат въвеждани санкции, които предвиждат спирането и преустановяването на дейността на заведения, запечатване на търговски обекти, въвеждането на прекомерно завишени размери на глоби и имуществени санкции за нарушаване на забраната за тютюнопушене. Предложенията в тази част целят превенция срещу корупционни и недобросъвестни практики, твърдят оттам.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес