Заведения по морето отчитат по двайсетина лева дневен оборот пред данъчните

Заведения по морето отчитат по двайсетина лева дневен оборот пред данъчните

Около 2000 са търговците, за които има съмнения, че крият обороти. Това е показал софтуерът на Националната агенция по приходите (НАП) за дистанционна връзка на касовите апарати със сървърите на агенцията.

 

Тези търговци са определени като рискови и ще бъдат проверени, съобщават от НАП в петък.

 

Сред фрапиращите случаи са ресторант в Слънчев бряг с персонал от 12 души и среднодневен оборот от 19 лв., заведение на крайбрежната алея във Варна с приходи на ден

от 16 лв. и други подобни, дават примери от приходната агенция.

 

Тя отчита ръст на облагаемата ДДС-основа с 4.3 милиарда лева за трите месеца от въвеждането на директната връзка между данъчните служби и касовите апарати на търговците.

 

Софтуерът анализира данни за оборотите по браншове и различни територии в страната. Той засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС или дали има случаи, в които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп.

 

Търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка, може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан, напомнят от НАП. До 3000 лв. е санкцията за неиздадена касова бележка.

Споделяне

Още от Бизнес