Заведения са отнесли глоби за близо 185 000 лв. за пушене на закрито

Заведения са отнесли глоби за близо 185 000 лв. за пушене на закрито

Здравните инспектори са наложили глоби за общо 184 700 лева заради нарушения на забраната за пушене на закрито от 1 юни 2012 г., когато тя влезе в сила, до края на годината.

Регионалните здравни инспекции са извършили общо 128 698 дневни и нощни проверки на 123 316 обекта в цялата страна, както в работни, така и в почивни дни. Издадени са 1 698 предписания и са съставени 511 акта за констатирани нарушения.

 

Само през месец декември са извършили 11 960 проверки, при които са издадени 33 предписания и са съставени 113 акта за констатирани нарушения. Наказателните постановления са 148 като общата им стойност е 80 400 лв. Преди ден стана ясно, че една от най-големите наложени глоби е 10 000 лева за собственик на столично заведение, където многократно е констатирано, че забраната се нарушава.

 

За седемте месеца от влизането в сила на забраната инспекторите в цялата страна са проверили 22 088 обекта за хранене и развлечение, 11 987 детски и учебни заведения, 28 701 лечебни и здравни заведения. Проверени са 34 315 други закрити обекти с обществено предназначение - железопътни гари, автогари, банки, застрахователни дружества, административни сгради, ресторанти, автогари, обществени тоалетни, складове, театри и кино салони, СПА центрове, хотели и мотели, магазини, игрални зали, бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, детски ясли и градини и прилежащите територии към тях, плувни басейни, музикални школи, центрове за временно настаняване, транспортни средства, центрове за стари хора, общежития, интернет зали, офиси и др.

 

Инспектирани са 2 308 открити обществени места - прилежащи терени и тротоари на детски градини, площадки за игра, спортни обекти – по време на спортни и културни прояви.

 

Преобладаващата част от наложените през 7-месечния период актове са съставени за нарушения в заведения за обществено хранене и развлечения - кафе-барове, кафе-аперитиви, барове, ресторанти, игрални зали, казина. Здравните инспектори са съставили актове и за тютюнопушене на работни места. Контролните органи са издавали предписания основно на заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни с цел да предприемат задължителни организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене. За проверка на изпълнението на дадените предписания в много от тях са извършвани допълнителни проверки и там където е установено неизпълнение, са налагани парични санкции.

Споделяне

Още по темата

Още от България