Заведения ще се принудят да спрат пушенето по неволя

Заведения ще се принудят да спрат пушенето по неволя

Много заведения ще бъдат принудени да махнат пепелниците по неволя, след като наредбата, уреждаща тютюнопушенето на обществени места след частичната забрана през юни, бъде приета от правителството. Вероятно това ще стане още на 1 септември, когато ще е първото заседание на кабинета след лятната му ваканция.

Макар че депутатите приеха по-либерален режим, разрешаващ пушенето на обособени места, след влизането на наредбата в сила повечето заведения ще бъдат принудени да забранят цигарите. Или да поемат риска да си платят глобите, ако ги проверят здравни инспектори.

Причината е, че независимо от това, че промените в Закона за здравето бяха приети още през юни, малко собственици са предприели преустройство, чакайки да се приеме наредбата. След влизането ѝ в сила обаче здравните инспектори няма да чакат и ще започнат веднага проверки.

Новите изисквания към заведенията

Залите за тютюнопушене в заведенията трябва да са по-малки от половината от общата площ на заведението. Трябва да имат вентилация, която да работи през цялото работно време. Помещенията за пушачи задължително се отделят с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати.

На тези врати задължително трябва да има табелка с едър шрифт “Място за пушене. Забранено за лица до 18 годишна възраст”. На стена в помещението за пушачи трябва пък да има табела с надпис “При неработеща вентилация сигнализирайте управителя на обекта или дежурния здравен инспектор на телефон ...“.

В заведенията за хранене и развлечения, чиито залите за консумация са под 50 кв. м. и собственикът е избрал там да се пуши, както и в заведенията с изцяло нощен режим на работа, на видимо място на входната врата се поставя трайна маркировка, че там се пуши. Малките заведения, чиито собственици са избрали в тях да не се пуши, също трябва да се обозначат с табела “Заведение без тютюнев дим“.

В закритите обществени места, обществения транспорт и закритите работни помещения, в които е забранено тютюнопушенето, се поставя надпис със следния текст „Пушенето забранено! При нарушение звънете на телефон ...”

Очаквано представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес скочиха с дежурния при всеки опит за промяна аргумент, че изискванията са неизпълними. Този път гневът е насочен срещу изискването помещенията за пушачи и непушачи да са разделени от плътни стени и затварящи се врати.

Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) коментира пред Mediapool, че изискванията в наредбата са непосилни за повечето собственици на заведения и не могат да бъдат изпълнени.

“Не можем да покрием изискванията. Новите заведения за в бъдеще могат да отговорят на тях, но не и старите“, заяви той. “Представете си, ако в едно заведение има 60 места и 20 трябва да се оградят с шперплат, какво ще стане вътре. Невъзможно е просто, ще си плащаме глобите“, заяви той.

За еднолични търговци имуществената санкция е от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1500 лв. За юридически лица глобата е от 500 до 1500 лв., а при следващо прегрешение - от 3000 до 10 000 лв. За нарушения, свързани с ограниченията за площта на залите за пушене и изправността на вентилацията, глобите са от 200 до 400 лв., двойно повече става санкцията при повторно нарушение.

От здравното министерство обаче са на мнение, че изискванията не са непосилни и се дава възможност всеки да отговори на тях когато може. Дотогава обаче ако заведението не отговаря на нормите, в него няма да може да се пуши.

Без гратисен период, проверките започват веднага

“В наредбата не е предвиден гратисен период, за да се покрият изискванията ѝ. Изхождаме от това, че ако се упомене определен срок, то това означава, че задължително трябва да бъде свършено в дадения срок. Ние считаме, че всеки когато е готов с обособяването на тези помещения, може да допусне тютюнопушене и да разчита, че при проверка няма да бъде санкциониран“, коментира пред Mediapool д-р Маша Гавраилова, началник Отдел "Опазване на общественото здраве" в Министерството на здравеопазването.

“Законът и наредбата дори улесняват работодатели и собственици на заведения, защото им се казва, че могат да обособят места за пушене, ако искат. Не е задължително да има такива помещения“, допълни тя. Бизнесът обаче е на мнение, че липсата на места за пушене ще доведе до отлив на клиенти и оборотите на заведенията рязко ще паднат.

Гавраилова обясни, че проверките ще започнат веднага след излизането на наредбата и инспекторите няма да изчакват.

“Законът излезе юни месец. Всеки един собственик досега трябва да е решил – в по-малки заведения дали ще се пуши или не, а в по-големите да са мислили как ще си обособяват залите“, заяви тя.

По думите ѝ целият инспекторски екип на министерството ще бъде включен в проверките. Ставало въпрос за около 1 000 души в цялата страна. Ще се работи както по планови проверки, така и по сигнали на граждани, но отсега е ясно, че ограниченият брой на инспекторите не позволява нито да се обхванат всички заведения, хотели и обществени сгради, нито да се реагира “на секундата“ при подаден сигнал.

Гавраилова обаче призова гражданите да са активна страна и да подават сигнали. “Защото и сега е забранено да се пуши в таксита и градски транспорт, но хората си траят. И докато си траят ще бъдат опушвани“, коментира тя.

МЗ: Изискването за вентилацията не е ново, за стените – изпълнимо

Гавраилова не приема аргументите на хотелиери и ресторантьори, че изискванията са непосилни за тях. “Изискванията към вентилацията не са нови. Те са от 2005 година и всяко едно заведение трябва да има такава вентилация. Тези, които проектират нови или преустройват стари заведения, са наясно с тази наредба и ние искаме само да се спазва“, обясни тя.

По отношение на изискванията помещенията за пушачи да са изолирани с плътни стени и затварящи се врати от другите места в заведенията, Гавраилова обясни, че отново е дадена свобода на бизнеса.

“Изискването е само стената да е стабилна. Естествено, че кашпите не могат да са такава преграда. Не сме казали дали да се изгради от тухли четворки, но да има стена, която ограничава. Може да е от стъкло, въпросът е да е изолирано помещението и да не се пречи на непушачите“, посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България