Заведения в Слънчев бряг не декларират 70% от оборотите си

Заведения в Слънчев бряг не декларират 70% от оборотите си

Заведения в курорта Слънчев бряг не декларират 70 на сто от оборотите си в разгара на летния сезон, показват данните от внезапна проверка през изминалата нощ, извършена от инспектори на Национална агенция на приходите (НАП) и Инспекцията по труда. За проверката съобщи в събота пресцентърът на НАП.

Проверени са четири от най-големите увеселителни заведения в комплекса, при което е установено, че 7000 от всеки 10 000 лв. оборот не се декларират от собствениците на нощните клубове и върху тях не се внасят данъци. В едно от заведенията има служители, работещи за 65 лв. месечно, средната заплата по документи в повечето заведения не надхвърля 300 лв. или поне върху толкова се внасят дължимите данъци и осигуровки.

Сред фрапиращите данъчни нарушения е това, че приходите от вход на един от най-популярните клубове в комплекса изобщо не са отчитани. Само за 5 часа данъчните са установили, че сумите, събирани за вход в това заведение надхвърлят 4000 лв. За сравнение приходите от такса вход на същия клуб за целия месец юли възлизат по документ на 10 лева.

Инспекторите на НАП са сравнили официално регистрираните на касовите апарати обороти за последните 4 уикенда. Резултатът е, че заради откритото данъчно наблюдение, постъпленията са се увеличили близо 5 пъти, общият отчетен оборот за изминалата нощ на проверените обекти е достигнал близо 300 000 лв.

От НАП посочват като пример  една от 4-те проверявани дискотеки, която  има отчетен общ оборот на касовите апарати за целия юли от 54 000 лв.,  а само за 7 часа данъчно наблюдение през изминалата нощ е регистриран оборот от 42 000 лв.  Сред типичните данъчни нарушения, открити при проверката е и неиздаването на касови бележки, което ще да бъде санкционирано с глоба до 10 000 лв. за всеки некоректен търговец.

 Откритото наблюдение ще продължи до края на активния туристически сезон, но освен това на собствениците на най-големите нощни заведения ще бъдат възложени ревизии за последните 5 години. Според инспекторите на НАП данните, събрани от наблюдението ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък, заедно с лихвите за всички недекларирани приходи назад във времето.

"Това, което става по морето е подигравка с данъчните изисквания и с обществото. Щом собствениците на клубове крият две трети от оборотите си, наблюдението на заведенията им ще продължи до края на лятото и на база на тези данни ще обложим скритите приходи за години назад", казал изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран от пресцентъра на агенцията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?