Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Заведенията искат да работят без вечерен час с клиенти със "зелен сертификат"

Браншът предлага 70-те млн. лв. от актуализацията на бюджета да отидат за насърчаване на ваксинацията

6 коментара
Заведенията искат да работят без вечерен час с клиенти със "зелен сертификат"

Заведенията да работят без вечерен час само с ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за коронавирус клиенти, а допълнителните 70 млн. лв. от актуализацията на бюджета да отидат за насърчаване на ваксинацията. Това поиска туристическият бранш на срещата с премиера Стефан Янев и министрите на туризма Стела Балтова, на финансите Валери Белчев, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева.

Двете страни се разбраха след 10 дни да направят нова среща. Дотогава браншът и управляващите трябва да намерят общо решение как да продължи бизнесът да работи безопасно и да се насърчи ваксинацията.

До взимането на решение "ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията след срещата. Това означава, че няма да се спазва единственото ограничение за работа до 23 часа.

Той посочи, че в следващите дни от туристическия бранш ще депозират предложенията си в Министерството на туризма, като ще се използват европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения. Според него решението за това е да се разреши на заведенията да работят без ограничения с клиенти, които притежават т.нар. "зелен сертификат" - ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова заяви, че предвидените за бранша 70 млн. лв. в актуализацията на бюджета трябва да отидат за насърчаване на ваксинацията. Това може да стане, като всеки, който се ваксинира, получи ваучер от 100 лв., който сам да реши как да го използва за туристически услуги. Ако тези средства не се използват за стимулиране на ваксинацията, те биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма, смята Карастоянова.

На срещата бизнесът поиска още продължаване на мярката за прилагане на намалена ставка на ДДС от 9 на сто за дейностите от туризма, която изтича в края на годината.

Браншът настоява още да се предвидят и компенсации за работещия бизнес и промяна на мярката 60/40, за да стане тя ефективна.

"Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация", каза служебният министър на туризма Стела Балтова след срещата.

"Разчитаме, че в диалог ще намерим правилния подход, така че и туристическият бранш да бъде в добра кондиция, но в същото време и мерките за здравето на българските граждани да бъдат адекватни и да се прилагат по най-добрия начин", каза премиерът Стефан Янев по време на срещата.

Той посочи, че туризмът е важен сектор за икономиката ни и след добрия летен сезон следва да бъдат намерени решения на проблемите, които в момента са на дневен ред.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. roser
    #6

    Как така ресторантьорите предлагат нещо, което министър Кацаров предложи още преди месец и не беше прието от тях?

  2. Преслав
    #5
    Отговор на коментар #1

    А според теб кой проверява клиентите във Франция , Италия , Испания ,Германия , Австрия и т.н. ,където сертификат или тест е условие да влезеш на закрито в заведение ,театър или дори в църква ?!!Нищо сложно няма в това ,стига чиновниците да упражняват ефективен контрол над това как заведенията контролира т клиентите си.ПРОВЕРКИ на случаен принцип от РЗИ и полиция и при установяване на нередовни клиенти - зверски глоби , а при рецидив затваряне на заведението!Нищо сложно няма , това в две-трети от ЕС се практикува от месеци с успех.

  3. levii
    #4

    Писна ми от тези крадльовци и мошен...ници ресторантьорите. Та те работят поне 50% в сивия сектор. Крадат държавата, клиентите и даже работниците си.

  4. animal farm
    #3

    ПРЕСТАНЕТЕ ВЕЧЕ С ТЕЗИ РЕСТОРАНТЬОРИ! Стига ги натрапвахте на обществото, нито са толкова важни.По принцип е нездравословно човек да се храни навън! Вие вярвате ли на някакви контроли, просто сте смешни!

  5. 4ubri4ka
    #2

    Айдеее, и тука се почна.

  6. QMTIKVA
    #1

    И на кого ще бъде възложено в заведението да проверява, което е част от администрирането на лични данни? На сервитьорката, на охранителя, на проститутките-танцьорки, на дилъра на дрога? На кого? Този Сандокан не пожела да приеме, че каквото и да каже няма да се случи. Те са в неизгодната позиция и не се усеща, че няма кръчма, шантан и бардак, които да налагат правила на държавата в здравна криза. Ричард Алибегов (Сандокан) не се усеща, че с поведението и глупостите си единствено спомага за задълбочаване на здравната криза. Не му и пука, защото все пак има пари за пране и дрога за продаване...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.