Заведенията искат опрощаване на плащания в коронакризата

Заведенията искат опрощаване на плащания в коронакризата

Държавата да опрости редица плащания на принудените да затворят заради коронавируса заведения и да поеме и здравните вноски на работещите там. Това предложи Сдружението на заведенията в България в отворено писмо до парламента, разпространено в петък.

Организацията настоя държавата да приеме безусловно изплащането на 60% от заплатата на всеки зает в заведение, без работодателят да е обвързан с финансови или административни ангажименти. Според нея превеждането на парите трябва да става по сметките на работниците, аналогично на обезщетенията за болнични. Плащането да става според заведения в НОИ трудов договор на съответния служител, предлагат нейните членове.

Те настояват държавата да поеме за своя сметка и изплащането на здравните осигуровки за периода на спиране на дейността на заведенията заради коронавируса.

Опрощаване на плащанията за тротоарно право и данък смет за същото време и отмяна на плащането на ДДС и на авторските сродните му права за периода, са сред другите искания на заведенията.

Предлага се също приспадане стойността на бракуваната стока (съгласно срока на годност, удостоверен с фактури) включително дължимото ДДС за нея от размера на последващо дължими към фиска данъци. Сдружението настоява и за поредното отлагане на влизането в сила на наредбата Н18 за касовите апарати за неопределено време.

За възстановяване на дейността на бранша след като приключат карантините срещу Covid-19 браншът отново повдига темата с въвеждането на диференцирана ставка за ДДС за ресторантьорите и за хранителните стоки в размер на 9%.

"Категорично протестираме срещу намерението на държавата да абдикира от единственото си задължение, а то е, да осигурява равни възможности за всички субекти на пазара.
Изразяваме възмущението си от намерението с "лека ръка", да бъде оставен нашият бранш да фалира. Категорично се противопоставяме на инсинуациите, че очакваме бюджета да ни осигури печалба. Това е лъжа. Настояваме държавата да поеме единствено пряко нанесените ни щети. Настояваме държавата да се откаже да изисква приходи в бюджета от стопански субекти, на които тя е забранила да извършват стопанска дейност", пише още сдружението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?