Заведенията на открито и индивидуалният спорт първи излизат от карантината

На Гергьовден се премахват бариерите на областните градове

снимка БГНЕС

Правителството започва плавна деескалация на извънредните мерки, като първо ще бъде разрешен спортът на открито, после ще бъде позволена работата на ресторантите, които имат достатъчно големи открити пространства, а на 6 май (следобед) ще бъдат премахнати пропусквателните пунктове на областните градове. Това обяви премиерът Бойко Борисов в неделя след заседание на оперативния щаб.

"Позволява се индивидуалния спорт на открито, но не и състезанията", каза Борисов. Той изброи като разрешени бягането и тениса на корт. Ще бъде разрешена и работата на плувните басейни, но при условия, че строго се спазват хигиенните правила. Борисов уточни, че за отварянето на басейните е настоявал лично ген. Венцислав Мутафчийски. Ще започнат да работят и автоинструктурите.

За ресторантите бе уточнено изрично, че ще бъдат пуснати да работят само онези, които имат достатъчно пространство, за да осигурят дистанция между масите и клиентите. Няма яснота кога ще бъдат пуснати да работят туристическите обекти.

"Дори и 1/3 от заведенията да пуснем, това са работни места. Опитваме се да запазим всяко едно работно място, без да докараме пик", коментира Борисов. "Трябва да свикнем да живеем с този вирус, поне една-две години ще продължи", допълни той. По думите му разхлабването не цели икономически ефект.

Премиерът обясни, че ако мерките доведат до ново нарастване на случаите на зараза, то строите мерки ще бъдат върнати веднага. Сегашното разхлабване цели "съхраняване на психическото здраве на хората, възможност за излязат на слънце и да подишат въздух", коментира Борисов.

Той допълни, че оперативния щаб не е постигнал съгласие за отварянето на детските ясли и градници. Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев са били "за" отварянето на градините, а Венцислав Мутафчийски е бил "против". В крайна сметка се е наложило мнението на шефа на оперативния щаб.

"Няма натрупани данни как отварянето на детските ясли и градини ще се отрази. За децата рисковете са минимални и пренебрежими, но това е болест, която се носи от децата и убива бабата и дядото, както казва германският канцлер Ангела Меркел", обясни Мутафчийски. Той обясни, че след седмица ще се премисли отново това решение, като се види как вървят нещата в страните, които отварят детските ясли и градини сега.

Първоначално Борисов обясни, че не желае да отговаря въпроси на медиите, за да не се "всява паника".

"Бяхме разпитани и от прокурори, много от нас...", каза многозначително Борисов, но не уточни за какво говори.

Той съобщи, че извънредното положение няма да бъде продължавано след 13 май, но мерките за социално дистанциране и икономическа подкрепа за бизнеса ще бъдат продължени.

Споделяне

Още по темата

Още от България